<-- NIET ACTIEF -->

Oost-Indische kers voorziet je tuin tot ver in oktober van kleur. Komt bij dat die oranje bloempjes ook nog eens lekker zijn én worden gezien als ‘natuurlijk antibioticum’. Wij houden van oráááanje, om zijn daden en zijn doen … We zetten 5 gezonde voordelen op een rij.

Oost-Indische kers voor je weerstand

Oost-Indische kers is rijk aan glycosiden. Deze stof staat bekend om zijn antibacteriële en ontsmettende werking. Als je de blaadjes scheurt, kauwt of fijn snijdt, komen deze stoffen vrij. De plant wordt dan ook van oudsher ingezet bij verkoudheid en griep. Zeker ook omdat deze weerstandsbooster in het bezit is van flinke porties vitamine C.

Stopt een snack-attack

Sommige mensen beweren dat kauwen op dit bloempje of blaadje het hongergevoel vermindert. Of dit ook echt zo is, is niet bekend, maar wie weet helpt het een snack-attack voorkomen.

Goed voor je buurplanten

Die mooie, ronde, platte blaadjes en vrolijk gekleurde bloempjes zijn niet alleen mooi om te zien, Oost-Indische kers houdt ook nog eens zijn ‘buurplanten’ gezond. Slakken blijven uit de buurt, omdat ze niet van de smaak houden. Bladluizen daarentegen zijn er dol op. Zij storten zich liever op deze kers dan dat ze je andere planten vernielen. Nog een voordeel: deze plant haalt het beste uit de planten van de komkommerfamilie. Dus wil je de kans op een mooie komkommer– of courgetteoogst (volgend jaar) vergroten? Plant dan wat Oost-Indische kers in de buurt. Ook de combinatie met broccoli en bloemkool schijnt succesvol te zijn.

Oost-Indische kers tegen wondjes

In Zuid-Amerika worden de bladeren van Oost-Indische kers al duizenden jaren gebruikt als wondmiddel, bijvoorbeeld door de Indianen. Ook in Nederland worden de bladeren gebruikt voor de huid. Zo zitten ze verwerkt in gezichtsdampbaden, gezichtsmaskers en dagcrèmes.

Beginnende blaasontsteking

Voeg je wat Oost-Indische kers toe aan heet water, dan kan het blad ook helpen tegen een beginnende blaasontsteking. Blijven de klachten aanhouden, ga dan altijd even langs bij de huisarts.

Lees meer over dit onderwerp