<-- NIET ACTIEF -->

Albert Sonnevelt is al dertig jaar psycholoog, coach en specialist in stress, burn-out en vitaliteit. Hij weet als geen ander hoe we ons al voordat onze ogen geopend zijn rot rennen. Snel douchen, ons haar doen, met een beetje mazzel een broodje naar binnen werken en huppakee, de auto in. Niet zo gek dus dat zijn tips vooral gaan om stress en vitaliteit.

Gouden tips heb je nooit genoeg. Daarom vragen wij aan boegbeelden wat hun best bewaarde geheimen zijn. Van een eyeopener die ze ooit hebben opgeduikeld tot een inzicht wat ze vanuit de wetenschap toepassen. Dit keer deelt Albert Sonnevelt, psycholoog, coach en directeur van Sonnevelt opleidingen, Academy voor Gezonde Levensstijl, zijn tips om je gezonder, fitter en gelukkiger te voelen.

1. Eet omega-3-vetzuren en magnesium tegen stress

Albert Sonnevelt, psycholoog en coach: “Gezonde voeding tegen stress houdt je energieniveau op peil en zorgt dat je beter bent opgewassen tegen spanningen. Je voelt je lichamelijk en geestelijk fitter en bent minder vatbaar voor ziektes. Blijf daarom stress de baas door zalm, aardbeien, spinazie en avocado op het menu te zetten. De eerste twee voedingsmiddelen zijn rijk aan omega-3-vetzuren en de laatste twee zitten boordevol magnesium.”

2. Beweeg voor rust in je hoofd

“Plan meerdere keren per week zo’n 30 minuten beweging in, bijvoorbeeld na een drukke werkdag? En span je je matig intensief in waarbij je hartslag verhoogt, maar je nog wel in staat bent om te praten en je niet overmatig zweet? Je lichaam maakt dan endorfines aan. Dit zijn chemische stofjes die stress bestrijden, waardoor je stukken positiever denkt en je je veel fijner en vrolijker voelt. Daarom is bewegen goed tegen stress.”

3. Sluit de onlinewereld buiten

“Wil je rust ervaren om te reflecteren, doe de digitale wereld die continu je aandacht opeist nu en dan in de ban. Zet je smartphone, tablet, laptop en/of tv helemaal uit. Dat kan voor dertig minuten, maar ook voor een halve dag of langer als je durft. Zo verminder je enerzijds alle prikkels en afleidingen die steeds een beroep op je doen en behoorlijk wat stress geven. Anderzijds schep je zo de ruimte om echt tijd voor jezelf te nemen en je even los te koppelen.”

4. Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent

“We zijn vaak zo gefocust op wat allemaal niet goed gaat, dat we de positieve dingen soms niet eens opmerken. Jammer, want die bieden juist tegenwicht tegen stress. Geluksonderzoeker Shawn Achor bedacht een oefening om jezelf te trainen in positiviteit: de methode 2-3-21. Schrijf iedere dag in twee minuten drie nieuwe dingen op waar je dankbaar voor bent. Doe dit 21 dagen lang. Doordat je weet dat je iedere dag drie dingen op moet schrijven waar je dankbaar voor bent, train je je brein om meer te focussen op de positieve zaken in je leven.”

5. Versterk je sociale contacten

“We hebben contact met anderen nodig: om problemen te delen, ervaringen uit te wisselen, uit te huilen, nieuwe inspiratie op te doen of samen gek te doen en te genieten. Weersta de neiging om je terug te trekken. Besteed tijd en aandacht aan je dierbaren en leg vooral contact met positieve mensen. Positiviteit is namelijk besmettelijk. Ja, dat kost tijd, maar je krijgt er zoveel waardevolle, positieve energie voor terug.”

6. Vraag jezelf: wat geeft je hart je in?

“Ben je op zoek naar zingeving? Luister dan eens naar wat je hart ofwel je gevoel je ingeeft. Wanneer je veel en vaak in je hoofd zit, kun je verstrikt raken in een wirwar van gedachten waardoor je niet ‘ziet’ wat je leven zin geeft. Zoek de stilte op, mediteer of wandel in de natuur. Zo breng je je hoofd tot rust, kom je in contact met je gevoel en kun je achterhalen wat je echt belangrijk en zinvol vindt.”

Kijk voor meer informatie over de werkwijze van Albert Sonnevelt op www.albertsonnevelt.nl of koop zijn boeken, zoals Ontdek je passie of De levenscode.