Hartkloppingen

Het gevoel dat je hart een slag overslaat of te snel klopt. Bij hartkloppingen doet het hart (even) wat het zelf wil. Maar wanneer is het ernstig en hoe voorkom je het?

Algemeen | Klachten bij hartkloppingen | Behandeling | Oorzaken van hartkloppingen | Tips & vragen

Algemeen

Wat zijn hartkloppingen ?

Normaal klopt het hart in rust ongeveer zestig tot zeventig keer per minuut. Daar merken we niets van. Als het hart snel of onregelmatig klopt is de hartslag wel te voelen. Het lijkt dan misschien alsof het hart een slag overslaat, maar dat is niet zo. In werkelijkheid slaat het hart een keer extra. Een medische term voor hartkloppingen is palpitaties. Hartkloppingen kunnen spontaan ontstaan en net zo spontaan weer verdwijnen.

Zijn hartkloppingen gevaarlijk?

Als in rust er een verhoogde hartslag optreedt, is het niet goed. Helemaal in combinatie met kortademigheid. Wanneer het hart geen maat meer houdt, is het ernstiger.

Angina pectorus

Bij lichamelijke inspanning of sterke emotie kan angina pectorus optreden. Op zo’n moment heeft het hart meer zuurstof nodig. Gebeurt dat niet, dan treedt er pijn op. Agina pectorus wordt meestal veroorzaakt door een vernauwing van de kransslagaders, waardoor er niet genoeg bloed naar het hart kan stromen.

Boezemfibrilleren

Dit is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig klopt en meestal ook te snel. Hartkloppingen kunnen hier een gevolg van zijn. In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen boven de 55 jaar last van boezemfibrilleren.

Klachten bij hartkloppingen

De meest voorkomende klachten zijn:

 • Het gevoel dat het hart te snel klopt of een slag overslaat
 • Benauwd en pijnlijk gevoel op de borst
 • Flauwvallen
 • Tintelend gevoel rond de mond en vingers
 • Gevoel van angst
 • Duizeligheid

Bij angina pectorus lijken de reactie van het lichaam vaak op een hartinfarct. Een pijnlijk en drukkend gevoel op de borst met uitstraling naar de linkerarm. Soms is de pijn heftig en straalt het uit naar armen, kaak, rug en buik.

Behandeling

Wanneer is het verstandig een arts te raadplegen?

Als het hart voortdurend onregelmatig klopt
Wanneer het hart in rust te snel of te langzaam klopt. Onder de 40 slagen is te langzaam en boven de 140 slagen per minuut is te snel
Bij kortademigheid

Zelf doen bij hartkloppingen

 • Een tekort aan magnesium kan hartkloppingen veroorzaken. In groene bladgroenten, vis, noten, zaden, bananen vind je magnesium. Het helpt ook tegen nervositeit en stress.
 • Natrium en Kalium spelen een belangrijke rol bij de overdracht van zenuwprikkels van spieren, ook de hartspier. Natrium krijgen de meeste mensen genoeg binnen in de vorm van zout. Kalium zit onder andere in citrusvruchten, graanproducten, brood en aardappelen.
 • Eet niet te veel zout.
 • Vermijd dranken met cafeïne. Zoals koffie, thee, energiedrank en cola. Bij sommige mensen kan dit een snellere hartslag veroorzaken.
 • Rook niet, want nicotine is een oppeppend middel.

Oorzaken van hartkloppingen

De oorzaken van hartkloppingen kunnen heel verschillend zijn. Vaak wordt het veroorzaakt door stress of door een reactie op een emotionele gebeurtenis. Hartkloppingen kunnen ook veroorzaakt worden door een overactieve schildklier of bloedarmoede. Soms is het gevoel dat je hart sneller klopt een gevolg van bepaalde medicijnen, zoals astmamiddelen. Het gebrek aan het mineraal magnesium kan ook de boosdoener zijn.

Er wordt vaak een verband gelegd tussen hartkloppingen en chronische hyperventilatie.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond