<-- NIET ACTIEF -->

Hoewel niets doen ons rust en creativiteit geeft, is het enorm lastig om dat in je dagelijkse leven in te bouwen. Voor een rustiger hoofd én leven is het nodig om keuzes te maken. Maar hoe doe je dat? Met dit stappenplan bouw je meer rust in je leven.

Stap 1: Stel langetermijndoelen

“Langetermijndoelen geven richting aan je leven”, vertelt Chungmei Cheng, life- en HSP-coach “De richting heeft invloed op de keuzes die je nú maakt. Stapje voor stapje kom je dichter bij je doel en ontwikkel je de visie die daarbij past.” Hoe? “Vraag je af waar je staat over tien jaar. Formuleer dan wat je binnen die termijn zou willen bereiken of veranderen. Breek dit doel vervolgens op in kleinere stappen en neem ruim de tijd voor ieder traject. Evalueer achteraf en ga pas door wanneer je tevreden bent. Iedere gehaalde stap is een mijlpaal die je ook bewust als een doorbraak zult ervaren.”

Stap 2: Stop met multitasken

We zijn een ster in multitasken. We doen bellend de boodschappen en troosten onze kinderen terwijl we in een pan soep roeren. En daar zijn we ook nog eens best trots op. Maar eigenlijk is ons brein er helemaal niet op gebouwd om meerdere dingen tegelijk te doen. Het gaat zelfs ten koste van onze concentratie en innerlijke rust. Kies daarom wat je wilt doen en richt daar je aandacht op.

Stap 3: Ruim je huis op voor meer rust

    Wanneer je huis boordevol spullen staat die je toch niet gebruikt, belemmert dat rustig nadenken. Er is letterlijk geen ruimte voor. Cheng: “Houd je huis overzichtelijk en bevrijd jezelf van dingen die je niet actief gebruikt.” Tijd om te gaan opruimen, dus. Ben je daar niet goed in? Deze tips helpen je:
  • Baken je tijd af. Een hele dag opruimen lukt niemand. Zet een wekker en geef jezelf een paar uur om op te ruimen. Ruim je nooit op? Begin dan met 15 minuten per dag om er een gewoonte van te maken.
  • Focus je op een deel van het huis. Wil je het overzicht niet verliezen, dan is het een goed idee om je op een deel van het huis te focussen. De kastjes in de keuken bijvoorbeeld of die dozen in de garage.
  • Maak een beslissing per item. Vraag zodra je iets vasthebt, je af: ‘Wil ik dit houden of wegdoen?’. Leg de spullen die je weg wilt doen in een aparte bak.

Stap 4: Neem de tijd om na te denken

Volgens Cheng denkt het gros van de mensen ‘tussendoor’. Maar gedachten kosten eigenlijk zeeën van tijd. “Goede ideeën ontstaan wanneer je de tijd neemt om na te denken.” Langzaam bewegen stimuleert rustig denken. Meestal sporten we op hoog tempo: hardlopen, wielrennen. Maar bewegen is ook wandelen of rustig fietsen. “Je voelt, ruikt, hoort en ziet meer. Wanneer je versnelling een tandje lager staat, boek je een enorme winst in rust.”

Stap 5: Kijk de kunst af van kleine kinderen

Kleine kinderen leven als vanzelf in het moment. Ze worden afgeleid door wat de aandacht trekt en blijven erbij stilstaan: rondvliegende vogels in de lucht, glinsterende stofdeeltjes in een zonnestraal. Laat je net zoals kinderen verwonderen door fascinerende details. Vind je het lastig om in het moment te leven? Deze tips helpen:

  • Maak van mediteren een gewoonte. Door te mediteren schep je ruimte in je hoofd en is het makkelijker om in het moment aanwezig te zijn. Hier vind je 11 tips die je inspireren om vandaag nog te mediteren.
  • Train je dankbaarheidsspier. Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent, sta je automatisch stil bij de rijkdom in je leven. Kleine moeite, groot effect.
  • Houd kleine pauzes. Momenten om even uit het raam te kijken, te luisteren naar de vogels buiten of met aandacht je kop koffie te drinken.

Stap 6: Plan een vaste media-stopdag

Nog steeds zijn er mensen die geen televisie hebben, net zoals Cheng. “In een jachtig leven, wil je vaak alles volgen. Je kijkt het nieuws en checkt ondertussen sociale media. Zonder tv heb ik meer tijd voor dingen die me het leven bewust laten beleven: yoga, lezen, bewegen. En als er iets écht belangrijks gebeurt, hoor ik dat wel.” Las een paar keer per week een tv-loze en social media loze dag in om meer rust te ervaren.

Lees meer over dit onderwerp