Schaafwonden, een insectenbeet of een vervelende hoest. Ga jij hiermee naar de huisarts? Steeds vaker gaan mensen naar de huisarts met kleine kwaaltjes die meestal vanzelf overgaan. Daarom is het tijd voor een opfriscursus. Test en vergroot je kennis over deze veelvoorkomende kwalen.
Tussen de 2011 en 2015 gingen mensen vaker naar de huisarts voor kleine kwalen, bleek uit onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel. Vaak ging het om schaafwonden, insectenbeten en huidschimmels. Wel schrijven huisartsen minder vaak een recept voor en wordt er vaker geadviseerd om een zelfzorgmiddel te gebruiken. Bij deze kwaaltjes of je daarom niet direct aan de bel te trekken:
EHBO bij een schaafwond
De naam zegt het al: bij een schaafwond is je huid geschaafd. Meestal zijn dit oppervlakkige wonden die weinig tot niet bloeden. Vaak blijft er in schaafwonden (straat)vuil en bacteriën achter. Goed schoonmaken en desinfecteren is dus heel belangrijk!
Dit kun je doen: Spoel de schaafwond en de huid om de wond goed schoon met stromend water. Desinfecteer eventueel de huid rondom de wond. Dep de wond voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek. Desinfecteer de wond één tot twee keer per dag en vervang dan ook de pleister.
Naar de huisarts: Als de schaafwond groot is en/of er veel straatvuil inzit, is het verstandig om wél naar de huisarts te gaan. De huisarts kan beoordelen of een tetanusprik nodig is.
EHBO bij een insectenbeet
Een bijensteek, een wespensteek of een onschuldige mug. Eerder schreven we al over de raarste fabels over insectenbeten. Een insectenbeet of insectensteek kunnen grote, jeukende vlekken op de huid veroorzaken.
Dit kun je doen: Verwijder direct de angel met een pincet. Zorg dat het eventueel aanwezige gifblaasje niet leeg wordt geknepen. Leg een nat of koud compres, zoals een washandje, op de beet.
Naar de huisarts: Als de steekplaats erg dik wordt. Bel 112 wanneer je door een wesp in je mond of keel bent gestoken of buiten bewustzijn raakt.
EHBO bij huidschimmels
Bij iedereen leven schimmels op de huid. Huidschimmels zijn overal en iedereen komt ermee in aanraking. Een schimmelinfectie ontstaat pas als een schimmel de huid binnendringt en zich uitbreidt. Je hebt meer kans op huidschimmels als de huid geïrriteerd is, veel wordt gewassen met zeep, je diabetes hebt of een verminderde weerstand.
Dit kun je doen: Schimmels zijn te voorkomen door onder andere weinig zeep te gebruiken, je huid goed af te drogen en goed ventilerende schoenen te dragen. Meestal zijn schimmelinfecties oppervlakkig en kunnen ze geen kwaad. Gebruik twee keer per dag een antischimmelcrème. Dit kun je zelf kopen bij apotheek of drogist.
Naar de huisarts: Als je na twee tot vier weken smeren geen verbetering ziet of het erger wordt.
EHBO bij hoesten
Hoesten is eigenlijk een slim mechanisme van het lichaam: het maakt de luchtwegen schoon. Meestal komt het door rook, verkoudheid of stof.
Dit kun je doen: Vaak gaat het binnen twee tot drie weken over. Deze hoestdrankjes kun je zelf maken om ervoor te zorgen dat je minder hoest. Zorg dat de lucht thuis en op je werk schoon is en schraap je keel zo min mogelijk, dit maakt het erger. Neusspray wordt ook vaak gebruikt.
Naar de huisarts: Als je langer dan drie weken hoest, je bloederig slijm hoest, piept of benauwd bent, ga dan naar de huisarts.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.