<-- NIET ACTIEF -->

In de gemiddelde woning liggen behoorlijk wat waardevolle spullen. Dit maakt het voor criminelen de moeite waard om in te breken. Natuurlijk zit je er niet op te wachten dat een inbreker zijn slag slaat in je woning. Reden genoeg om je huis veiliger te maken. Maar hoe doe je dat? Deze 5 tips helpen je daarbij.

1. Beveilig ramen en deuren goed

Het aantal woninginbraken is door de coronacrisis flink gedaald, blijkt uit cijfers van het CBS. Nu de avondklok er niet meer is, daalt het aantal inbraken weer gestaag. Opletten geblazen dus! Om inbrekers op afstand te houden, is het allereerst zaak om de deuren goed te beveiligen. Voorzie alle toegangsdeuren van goed hang- en sluitwerk met een keurmerk. Waarom? Omdat deze sloten uitvoerig getest zijn op diverse inbraakmethoden. Hierdoor kost het een inbreker meer tijd om zo’n slot te forceren. Vergeet ook de ramen niet te beveiligen. Wanneer een inbreker via de deur niet binnen kan komen, probeert hij het mogelijk via een raam.

2. Kies voor anti-inbraakbeveiliging

Heb je je ramen en deuren voorzien van goed hang- en sluitwerk? Denk dan niet dat inbrekers niet meer binnen kunnen komen. Er zijn namelijk ook inbraakmethoden waarmee criminelen een deur alsnog snel kunnen forceren. Flipperen en kerntrekken zijn hier twee voorbeelden van. Voor een veilige woning is het belangrijk om anti-inbraakbeveiliging te plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor een anti-inbraakstrip, een anti-kerntrekcilinder of een anti-kerntrekbeslag.

3. Installeer een alarmsysteem

Met goed hang- en sluitwerk en anti-inbraakbeveiliging is huis relatief goed beschermd tegen inbrekers. Toch zijn er genoeg criminelen die zich hier niet door laten weerhouden. Ze kunnen altijd nog een raam intikken. Wil je dit ook voorkomen? Installeer dan een alarmsysteem. Zo’n systeem bestaat onder meer uit bewegingsmelders. Zodra deze beweging detecteert, gaat het alarm af. Als een huis beveiligd is met een alarmsysteem denken inbrekers wel twee keer na voordat ze inbreken.

4. Veilige woning? Hang rookmelders op

Is je huis voldoende beschermd tegen inbraak? Vergeet dan niet aan je eigen veiligheid te denken. Hang op iedere verdieping minimaal één rookmelder op. Zodra dit apparaat rook detecteert, word je gewaarschuwd. Overweeg om slimme rookmelders aan te schaffen die je met je smartphone kunt verbinden. Je krijgt dan een melding op je telefoon als je rookmelder afgaat. Zo’n handige melder kan veel stress schelen als je niet thuis bent.

5. Laat de schoorsteen vegen

Als je een houtkachel in huis hebt, ligt het gevaar van een schoorsteenbrand altijd op de loer. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Door je schoorsteen jaarlijks te laten vegen, kun je de kans hierop verkleinen en zorg je voor een veilige woning. Ga niet zelf aan de slag, maar laat dit over aan een schoorsteenveger. Hij of zij beschikt over de benodigde kennis en hulpmiddelen om het rookkanaal goed schoon te maken. Op deze manier kun je straks weer veilig en verantwoord stoken.

Dit artikel is in samenwerking met Univé tot stand gekomen. Univé is een coöperatieve verzekeraar zonder winstoogmerk. Elke haar helpen. Ook als het even wat minder gaat. Dat is waar Univé voor staat.