<-- NIET ACTIEF -->

Echt stil is het natuurlijk nooit. Je hoort altijd wel iets, je eigen ademhaling, de wind of het tikken van een klok. Het gaat erom dat het stiller is dan je in het dagelijks leven gewend bent. Voor deze fijne, stille plekken hoef je geen vliegticket te boeken. Je vindt ze gewoon in eigen land.

Dwalen door Dwingelderveld

In Drenthe, in de buurt van Hoogeveen, ligt Nationaal Park Dwingelderveld. Waar eerst heel Drenthe bestond uit heide is dit tegenwoordig het grootste overgebleven heidegebied. En daar is kortgeleden nog een stuk landbouwgrond aan toegevoegd. Verspreid over het gebied grazen koeien en schapen, zodat de heide mooi open blijft. Je vindt overal plassen en bos. Veel afwisseling dus in dit natuurgebied. Bezoekerscentrum Dwingelderveld is een mooie uitvalsbasis voor je bezoek aan het park, je hebt er uitzicht op het landschap en er staat een voedertafel waar vogels af en aan vliegen. In de wintermaanden is het er heerlijk rustig en kun je er in alle stilte genieten van een kop koffie om je bevroren vingers op te warmen.

Ssst op Schiermonnikoog

Stel je voor: Je bent aan zee, de wind waait door je haren en het enige dat je hoort zijn vogelgeluiden en het ritmische geluid van golven die op de kust slaan. Alleen erover nadenken is al rustgevend. Schiermonnikoog heeft een van de breedste stranden van Europa. Maar dat is niet het enige mooie aan het eiland. Van bos en duinen tot het wad, er is een reden dat het waddengebied op de werelderfgoedlijst staat én afgelopen jaar is uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Het is niet alleen het kleinste eiland van de vijf waddeneiland – met maar één dorp -, er rijden ook nog eens weinig auto’s, want die moeten bezoekers achterlaten op het vaste land. Stilte gegarandeerd!

Woestijn zonder warmte

Net tussen Den Bosch en Tilburg vind je de Sahara, maar dan zonder warmte. Het gebied is 35 vierkante kilometer groot en 30 vierkante kilometer daarvan bestaat uit stuifzand. Iets dat niet vaak voorkomt in Nederland en al helemaal niet in Europa. Een unieke plek om te fietsen, paard te rijden of gewoon om lekker te wandelen. In dit natuurgebied vind je niet alleen zandvlaktes en duinen (ja echt, duinen zonder zee!). Maar ook heide en bossen. Omdat de warmte in deze ‘woestijn’ nu ver te zoeken is, is het fijn te weten dat je na je rustgevende wandeling kunt opwarmen met een kop chocolademelk of een lekkere maaltijd in één van de vele restaurantjes bij het park.

Trek je terug in het klooster

In het oude klooster van Dalfsen zijn al lang geen nonnen meer te vinden, maar het gebouw zit vol met verwijzingen naar vroeger. Alle slaapkamers zijn bijvoorbeeld vernoemd naar zusters die daar ooit verbleven. Hoewel de kamers wel wat gemoderniseerd zijn. Je kunt de eerste of tweede verdieping huren – bijvoorbeeld samen met familie of vrienden – en gebruik maken van de kloostertuin. Er staat zelfs een jacuzzi in de tuin! Het klooster is echt bedoeld om even helemaal tot rust te komen. Dat is niet moeilijk met de mooie natuur in het Vechtdal, zoals de bossen van Dalfsen.

Stiltewandeling langs de IJssel

Geef jezelf een mini-break door mee te doen met een stiltewandeling. Zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten organiseert vaak stiltewandelingen. Een mooie stiltewandeling is die langs de IJssel, waarbij je samen met een zenleraar op zoek gaat naar de stilte van de natuur. Ook in Nationaal Park Weerribben-Wieden heb je prachtige, georganiseerde stiltewandelingen. Ervaring met mediteren is trouwens niet nodig!

Meer stilte in huis? Zo doe je dat

Wie geen zin heeft om de deur uit te gaan, kan ook de stilte in huis halen. Deze vier tips helpen je daarbij:

  1. Spoor onnodig geluid op. Misschien heb je een altijd tikkende klok, maakt de verwarming veel herrie of zoemt de koelkast continu. Probeer deze kleine geluidsbronnen aan te pakken. Vaak is het een kwestie van iets repareren of vervangen.
  2. Zoek de stilte in jezelf. Het klinkt een beetje zweverig, maar je kunt stilte ook in jezelf zoeken. Zélf als je aan een drukke snelweg woont. Mediteer bijvoorbeeld op de wc of focus gewoon een paar minuten op je ademhaling op de bank.
  3. Geef jezelf een stiltekwartier. Zoek de stilste plek in huis op (de badkamer? de wc?) en doe hier even helemaal niks. Je telefoon laat je dus ook buiten deze ruimte.
  4. Gebruik je handen. Klussen, foto’s inplakken of muziek maken. Door je handen te gebruiken, vergeet je alles om je heen. Misschien ook wel de geluiden.

Fotografie: Geurt Besselink en Frans de Vries