<-- NIET ACTIEF -->

Claudia Van Avermaet is in Vlaanderen een beroemdheid als het gaat om gezond en actief leven. Ze is sportleraar, mindfulnesstrainer, yogalerares en voedingscoach en bundelt haar kennis en kunde in boeken en blogs. Wil sterker worden en meer energie krijgen? Lees dan snel haar gouden tips.

Gezonde tips heb je nooit genoeg. Daarom vragen wij aan boegbeelden wat hun best bewaarde geheimen zijn. Van een eyeopener die ze ooit hebben opgeduikeld tot een inzicht dat ze vanuit de wetenschap toepassen. De Vlaamse sport- en voedingsexpert Claudia van Avermaet schreef al heel wat boeken over energie en kracht, zoals Get stronger en The power planner. En wie op zoek is naar workouts of prachtige recepten, moet vooral eens een kijkje nemen op haar blog: thepowerloft.me. Aan gezondNU verklapt Claudia welke zes adviezen je lekker fit houden.

1. Beweeg voorafgaand aan je ontbijt

“Je lichaam heeft na een nacht slapen geen glucose meer ‘over’ om energie te maken. Ofwel, als je voor je ontbijt in beweging komt, dwing je je lichaam om vet te gaan verbranden om toch aan energie te komen. Probeer daarom eens twee tot drie keer per week voor het ontbijt te gaan sporten. Doe het rustig aan en bouw het op. Stevig wandelen, fietsen of een heerlijke yogasessie is prima. En daarna… lekker ontbijten!”

2. Zeg dag tegen fabriekseten

“Als je je energieker wilt voelen, kies dan – zoveel mogelijk – voor onbewerkte voeding. In fabriekseten zitten een hoop conserveringsmiddelen en toevoegingen om je voeding lang houdbaar te maken. Nadeel is dat deze producten je lichaam relatief veel energie kosten om te verwerken. Als je gaat voor vers en onbewerkt met voldoende voedingsstoffen, dan geef je je lichaam juist alles wat nodig om lekker veel energie te kunnen produceren.”

3. Beschouw je adem als je krachtbron

“De meeste mensen ademen oppervlakkig, waardoor je een hoop energie laat liggen. Zo’n ademhaling maakt dat je onvoldoende kan ontspannen en minder goed kan loslaten. Leer stap voor stap weer goed te ademen en leer zodoende ook je eigen lichaam weer te kennen. Doe dat door elke ochtend te beginnen met vijf diepe in- en uitademingen. Zo start je je dag ook nog eens lekker rustig.”

4. Drink elk uur een glas water

“Als je te weinig water drinkt, gaat je energieniveau omlaag. Je herkent dat aan een sloom en moe gevoel. Wat veel mensen niet weten, is dat uitdroging ook maakt dat dat je naar snelle suikers verlangt. Drink daarom ieder uur een glas water. Als je sport, mag je zelfs nog meer water drinken!”

5. Houd je brein fit met yoga

“Bij bewegen denken mensen vaak meteen aan lichamelijke sterker worden, maar vooral beweegvormen zoals yoga en meditatie zijn daarnaast ook goed voor je brein. Ze verlagen je stressniveau. Dat is goed, want stress werkt veroudering in de hand. Yoga kun je dus zien als ‘verjongingskuurtje’ en is fijn voor je hele systeem.”

6. Zorg voor een positieve flow

Positief denken en dankbaarheid zijn belangrijk voor een gezond en energiek lichaam. Sta dagelijks bewust even stil bij momenten, waarvoor je dankbaar was. Herbeleef ze even als je eraan terugdenkt. Hoe slecht je dag ook was of hoe moeilijk je het ook hebt, ga steeds op zoek naar de kleine positieve dingen, waarvoor je dankbaar kan zijn.”

Meer tips nodig om energieker en sterker te worden? Het nieuwste boek van Claudia Van Avermaet Get Stronger komt begin mei uit.

Lees meer over dit onderwerp