<-- NIET ACTIEF -->

We worden allemaal ouder – dat is een feit. Maar we willen geen rimpels zien en ook geen grijze haren. Personal trainer en auteur Radmilo Soda heeft goed nieuws: dat verouderingsproces kun je vertragen. Met ons deelt hij zijn beste tips om oud te worden, maar niet oud te zijn. 

Het leuke aan ouder worden is dat je wijzer wordt, rustiger en zelfs slimmer (al denken je puberkinderen en ook je volwassen kinderen daar misschien heel anders over …). Jammer dat we het zichtbare verouderingsproces (slappe buikspieren! grijze haren!) verafschuwen. Er zit maar een ding op: blijven bewegen en gezond eten. Maar iets weten en dat ook doen, hoe doe je dat? Nou, start met luisteren naar mensen die er verstand van hebben. Radmilo Soda schreef het boek Seniority – wat raadt hij ons aan om dat verouderingsproces te vertragen?

Feit: Je spiermassa takelt af als je ouder wordt

Ouder worden we allemaal – want waarschijnlijk ken je niemand van 50 plus zonder leesbril? Het meest zichtbare van ouder worden, is je spiermassa. Soda: “Al na je dertigste gaat je spiermassa elk jaar één procent achteruit.” Oei! Dat komt hard aan.

Ben je de 30 al gepasseerd? No worries! Soda: “Je kan deze achteruitgang dan wat remmen maar dan moet je wel je spieren regelmatig activeren. Dat doe je bij krachttraining. Mensen die dit niet doen, zullen altijd merken dat hun spiermassa afneemt. Ook word je stijver, je stofwisseling gaat achteruit en je doorbloeding wordt minder. Hierdoor ga je wat houteriger lopen. Dat vergroot weer de kans op blessures en je kunt bang worden voor vallen.”

Denk je hier later ooit nog wel eens een keer te starten? Niet doen! Soda: “Hoe later je begint met een gezonde levensstijl hoe sneller het verouderingsproces gaat. Hoe eerder je begint hoe actiever je tot op je oude dag bent.”

Uitdaging: Luister naar je lijf

Ben je geïnspireerd geraakt en ren je als een dolle naar de sportschool? Niet doen! Het is belangrijk dat je blijft luisteren naar jezelf. Een beetje uitdaging is goed, te fanatiek starten is verkeerd. Soda: “In je comfort-zone blijven is op bepaalde hoogte belangrijk, terwijl je ook een beetje uitdaging moet aangaan. Je weet zelf wanneer er meer in je zit dan dat je doet. Als je het gevoel hebt ‘ik heb iets gedaan maar ik kan nog wel een stuk’ dan ben je lekker bezig.”

Niet vergeten: Positief denken

Positief denken mag je niet vergeten als het verouderingsproces wilt afremmen. Soda: “Het gelukshormoon endorfine heb je hard nodig! Als je negatief in het leven staat, bouw je stress op. Dit uit zich in je geest maar ook in je lichaam. Door stress heb je geen zin om te sporten of te bewegen. Je gaat verkeerd eten, eet vanuit emoties en niet omdat je echte trek hebt. Zo vergroot je de kans dat je een verkeerde levensstijl aanleert. Het is heel belangrijk je emotie te uiten en leuke dingen te ondernemen die je energie geven.”

Weet: Oud worden start al op je 30ste

Ben je de 30 nog niet gepasseerd? En je denkt dat dit artikel niet over jou gaat? Sorry! Kom ook als luie dertiger van die bank af. Vanaf je dertigste gaat het proces dat je spiermassa kwijtraakt echt beginnen En dat is dus het moment om te starten met de actie-gezond ouder worden. Soda: :Het is belangrijk je spieren goed te blijven trainen met krachttraining. Eet daarnaast gezond, neem je rust en slaap genoeg. Inspannen is goed maar je moet ook ontspannen. Dit zorgt voor genoeg energie. Zo kan je lichaam goed herstellen van het sporten en voorkom je blessures. Een goed balans tussen stress en rust is heel belangrijk. Vind de balans tussen dingen bereiken in het leven en rust nemen. Blijf daarnaast ontwikkelen, nieuwsgierig en leergierig.”

Wil je meer weten over hoe je het verouderingsproces kan remmen? Lees het boek van Radmilo Soda. Hierin interviewt hij wetenschappers over veroudering en deelt hij oefeningen en recepten.