<-- NIET ACTIEF -->

Het vet dat over de rand van een broek piept, een rol vormt en liefkozend bierbuik wordt genoemd. Maar is deze naam wel terecht? Of kun je het net zo goed bitterbalbuik of wijnbuik noemen? En waarom komt een bierbuik vooral bij mannen voor? Wij zochten het uit.

Van veel bier drinken, kom je aan

Eigenlijk heel logisch: als je veel bier drinkt en deze calorieën niet verbrandt, kom je aan. Dat geldt niet alleen voor de calorieën uit bier, maar ook voor de calorieën uit voeding. Het misleidende van bier is alleen dat je minder snel doorhebt dat je veel calorieën binnenkrijgt. Drie flinke teugen en je bent 110 calorieën rijker. Doe dat keer vijf en je zit op de calorieën van een avondmaaltijd. Voor andere calorierijke dranken, zoals cola en witte wijn, geldt dat natuurlijk ook.

Bij alcohol hoort een snack

Een bitterbal of handje borrelnoten hoort bij bier. Niet alleen bij bier, maar bij ieder drankje met alcohol. Als je niet tijdens het borrelen trek krijgt in een snack, dan is het wel erna. Alcohol stimuleert namelijk de hypothalamus, een deel in de hersenen dat onder andere verantwoordelijk is voor je hongergevoel. Daarnaast zorgt alcohol voor een dip in je bloedsuikerspiegel, waardoor je gaat snaaien.

Alcohol bestaat uit lege calorieën

In een broodje kaas zitten naast calorieën ook eiwitten, vitaminen en voedingsvezels. In alcohol vind je wel calorieën en suikers, maar niet deze nuttige voedingsstoffen. Daarom worden het ook wel lege calorieën genoemd. Omdat ons lichaam de energie uit alcohol niet op kan slaan, wordt het meteen verbrandt. Het verbranden van alcohol krijgt dus voorrang op het verbranden van vetten en koolhydraten uit onze voeding. Hierdoor sla je het eerder op als vet, met een (bier)buikje als resultaat.

Vet hoopt zich vaak op rondom je buik

Over het algemeen hoopt bij mannen vet vooral op rondom de buik en bij vrouwen rondom de heupen, bovenbenen en armen. Daarom is een bierbuik ook iets dat vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Hoe een bierbuik eruitziet heeft ook te maken met je houding. De klassieke bierbuik is meestal niet zacht, maar juist hard. Mensen met een bierbuik staan vaak met een holle rug en hun buik vooruit, want dat is de meest comfortabele houding. Net zoals zwangere vrouwen doen. De buikspieren strekken zich hierdoor, waardoor de buik hard lijkt.

Conclusie: bierbuik, wijnbuik of bitterbalbuik?

Een buik is een buik en vet is vet. Toch komt het woord ‘bierbuik’ niet helemaal uit de lucht vallen. Bier is een calorierijke drank, waar een snack bij hoort en wat vaak door mannen wordt gedronken. Vet hoopt zich bij mannen vooral op rondom de buik, dus deze naam is snel verzonnen. De bierbuik bestaat dus zeker, maar je mag hem ook gerust bitterbalbuik, chipsbuik of glühweinbuik noemen. Of er juist voor zorgen dat hij zo snel mogelijk verdwijnt. Want gezond, is die bierbuik niet.