<-- NIET ACTIEF -->

Zodra we in de zomer de 30 graden aantikken, slingeren we maar wat graag de airco aan. Afkoelen: heerlijk! Niet doen, zegt onderzoeker Hannah Pallubinsky. Je lichaam langzaam blootstellen aan warmte is goed voor je hart en heeft een positief effect op je bloeddruk, zelfs bij mensen die te zwaar zijn. Haar boodschap: koester die hitte!

Hitte blijkt dus goed voor ons. Was dat nog niet onderzocht?

Hannah Pallubinsky: “Er zijn wel onderzoeken gedaan naar hoe sporters hun prestaties kunnen verbeteren in extreme weersomstandigheden, maar niet zozeer naar hoe het lichaam van de ‘gewone mens’ reageert tijdens een hittegolf of op vakantie in een warm land. Grappig genoeg kan ik zelf erg goed tegen hitte, maar ik was benieuwd of ons lichaam zich aanpast aan milde warmte, ook bij mensen die denken dat ze daar minder goed tegen kunnen. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat we met steeds extremere temperaturen te maken krijgen, dus dat was ook een aanleiding voor dit onderzoek. Hoe gaat de mens daarmee om? Het goede nieuws: je lichaam went aan de hitte, als je het maar rustig opbouwt en het de tijd geeft.”

Hoe ziet zo’n onderzoek eruit?

“We hebben vanuit het Maastricht UMC+ twee studies gedaan omtrent hitte. Eerst met elf jonge, gezonde studenten tussen de achttien en dertig jaar. Zij werden in labs, ingericht als mini-hotelkamertjes, een week lang zo’n zes uur per dag blootgesteld aan een temperatuur rond de 33 graden, vergelijkbaar met een hittegolf in Nederland. Een paar jaar later hebben we dat opnieuw gedaan, maar dan met een oudere doelgroep van gemiddeld zestig jaar. Zij hadden overgewicht. Bij beide groepen zag je dat het lichaam langzaam maar zeker went aan de warmte en dat dit na een paar dagen een positief effect heeft.”

Wat gebeurt er in je lichaam bij 33 graden?

“Je lichaam brengt, na een paar dagen wennen aan de hitte, de kerntemperatuur omlaag. Acclimatiseren noemen we dat. Zo kan je lichaam de temperatuur beter verdragen. Wat wel een direct effect is van warmte op het lichaam, is dat de doorbloeding van handen, voeten, armen en benen verbetert. Zo probeert je lichaam de warmte kwijt te raken aan de omgeving. Als dat niet meer lukt, dan ga je zweten. Na een week lijkt je lichaam zich al goed te hebben aangepast aan de warmte en kun je er zelfs beter tegen. Uit het onderzoek blijkt ook dat warmte een gunstig effect heeft op je bloeddruk: die daalt. Zowel bij de jonge, gezonde mensen als bij de oudere groep met overgewicht zagen we dit effect. Omdat je bloeddruk daalt, gaat soms je hartslag omhoog, omdat je hart sneller moet pompen. Je vaten gaan verwijden. Warmte lijkt dus een gunstig effect te hebben op mensen met hart- en vaatziekten. Wat ook positief is dat de bloedsuikerwaarden en het metabolisme bij de onderzochte mensen met overgewicht na gewenning verbeterden.”

Wil je het hele interview lezen? Koop dan het zomernummer van gezondNU in onze webshop of in de winkel. Hier lees je onder andere waarom hitte goed nieuws is voor mensen met diabetes, waarom we warmte moeten koesteren in de zomer en waarom de één beter tegen hitte kan dan de ander.