<-- NIET ACTIEF -->

Appelazijn duikt steeds vaker op als dé tip voor werkelijk bijna alles. Het zou helpen bij afvallen, goed zijn voor je darmflora en de perfecte detox zijn voor je lichaam. Maar is dit huis-tuin-en-keukengoedje echt een wondermiddel? We vroegen het gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur.

Kalknagels, een verkoudheid of brandend maagzuur? Appelazijn helpt. Tenminste, als we het internet moeten geloven. Het lijkt het middel tegen elke kwaal dat je maar kunt bedenken en dat voor slechts een paar euro. Hoog tijd om er meer over te weten.

Gefermenteerde appelsap

Appelazijn is niets meer dan gefermenteerde appelsap. Het wordt gemaakt door aan versgeperst appelsap bacteriën en gisten toe te voegen, die de suikers uit de appelsap omzetten in alcohol. Tijdens een tweede fermentatieronde, waarbij weer bacteriën en gisten worden toegevoegd, wordt de alcohol omgezet in azijn en tada: je hebt appelazijn. Appelazijn zou zijn geneeskrachtige werking hebben te danken aan de hoge zuurgraad en het fermentatieproces.

De perfecte detox?

De grote vraag blijft natuurlijk of het wonderen doet voor je gezondheid. Om je lichaam te ontgiften, wordt dit huis-tuin-en-keukengoedje bijvoorbeeld steeds vaker getipt als de perfecte detox. Hetty Crèvecoeur, gezondheidsdeskundige: “Appelazijn kan inderdaad goed als ondersteuning dienen bij een detox omdat het de spijsvertering stimuleert. Het zorgt ervoor dat je voldoende maagzuur kan aanmaken, waardoor de vertering van eiwitten beter verloopt. Dat kan weer klachten schelen als een opgeblazen gevoel, boeren en oprispingen.” Maar, benadrukt Crèvecoeur, een wondermiddel is het niet. “Alleen appelazijn drinken en verder niets aan je voedingspatroon aanpassen, zal niet zoveel doen. Als je kiest voor detoxen kun je dit op verschillenden manieren doen. Heel intensief door bijvoorbeeld een paar dagen een week te sapvasten of wat milder door bepaalde voedingsstoffen een tijdje te laten staan en de consumptie van groenten flink te verhogen. Bij beide vormen van vasten kan appelazijn een ondersteuning zijn. Je voegt dan één keer per dag voor een maaltijd of sapje twee eetlepels toe aan een glas water.”

Goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Appelazijn zou ook helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Weer een fabel? Goed nieuws: dit klopt wel. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van een glas water met een scheutje appelazijn vóór de maaltijd de kans op schommelingen in je bloedsuiker verkleint. En dat is positief, omdat een constant hoge bloedsuikerspiegel onder andere de kans vergroot op diabetes. Voor je darmflora is appelazijn ook een goed middel. “De zuurgraad van appelazijn is gunstig voor de darmflora. Goede bacteriën gedijen beter in een zuur milieu, terwijl minder gunstige bacteriën en gisten een zuur milieu vaak niet prettig vinden. Er is een onderzoek dat het bescheiden effect bij afvallen heeft aangetoond. Maar ook hier geldt: als je alleen appelazijn drinkt en verder niet gezond leeft, zal dit weinig verschil maken.”

Drink appelazijn nooit puur

Appelazijn is lekker veelzijdig, dat is een feit. Je kunt het gebruiken als schoonmaakmiddel en door je dressing. Het wordt zelfs gebruikt bij allerlei kwaaltjes zoals schimmelnagels, roos en acne. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het daadwerkelijk tegen deze klachten helpt, maar het is het proberen waard. Denk er wel aan dat je het nooit puur drinkt of zonder te verdunnen op je huid smeert. Voor je tandglazuur is dit goedje minder goed, dus door een rietje drinken is verstandig. Een laatste tip van Crèvecoeur: ga altijd voor biologische troebele, ongefilterde appelazijn. “Deze bevat meer van de gunstige bacteriën die het fermentatieproces in gang hebben gezet dan de gefilterde variant.”