<-- NIET ACTIEF -->

Planten zijn sfeermakers en kleden je huis aan. Maar dat niet alleen: ze zijn ook goed voor je gezondheid. Wij zetten de gezondste én ongezondste planten op een rijtje. Met dit handige spiekbriefje, breng jij voortaan het goede groen in huis!

Op het werk zijn planten (en dan geen neppe!) van groot belang: een plant per twaalf vierkante meter zou al voor minder irritaties aan het lichaam en minder zieken kunnen leiden, stelt onderzoeksinstituut TNO. Maar welke planten kun je het beste in huis halen? En welke niet?

CO2 en zuurstof

Elke kamerplant maakt zuurstof aan. Sommige planten kunnen ook chemische stoffen die in de lucht zweven opnemen. Overdag zetten ze CO2 om in zuurstof en zorgen ze ervoor dat de luchtvochtigheid verbetert. En dat is fijn, want zuurstof hebben we nodig. All helemaal in huis is daar soms gebrek aan en is de lucht te droog.

Haal deze planten in huis

Klimop > klimop zou de beste luchtzuiveraar zijn. Zo haalt het allergenen zoals schimmels en vliegenpoep uit de lucht.

Alöe Vera > zuivert de lucht van chemicaliën. En de plant waarschuwt je als de lucht vies is: er komen bruine vlekjes op de plant.

Vrouwentong > deze plant zet koolmonoxide om in extra zuurstof. Dat kunnen we altijd wel gebruiken! Deze plant is een goede combinatie met klimop.

Lepelplant > ook deze plant heeft luchtzuiverende eigenschappen en scoort hoog in verschillende onderzoeken over gezonde planten.

Laat deze in het tuincentrum staan

Veel (gezonde) planten zijn ook giftig. Dat kan op zich geen kwaad, maar let extra goed op als er huisdieren of kleine kinderen zijn. Die kunnen er mee gaan spelen of ze zelfs opeten. En dat is wel gevaarlijk! Een paar zeer giftige planten:

Oleander > eet je een klein stukje, dan kan het al fataal zijn. De plant kan je vergiftigen! Symptomen: slaperigheid, vertraagde hartslag.

Gele narcis > het lief uitziende bloemetje voert iets in zijn schild. De ‘lampjes’ zijn het meest giftige deel van deze bloem.

Dieffenbachia > deze plant heeft een mooi kleurrijk blad. Maar de bladeren en stengels bevatten giftig sap waar je flink ziek van kunt worden.

Dit artikel is gebaseerd op verschillende studies naar de gezondheid van planten in een woning. Deze onderzoeken geven echter geen sluitend bewijs. In hoeverre planten een effect hebben op een gezond leefklimaat, is dan ook (nog) niet duidelijk.