Kan jij niet wachten tot de lente in alle hevigheid losbarst? Zet die winterdip dan de deur uit. Haal nieuwe energie, frisse lucht en meer gezonds in huis door je kamer te veranderen in een groene oase. Van luchtzuiverende planten tot stofdoekplantjes. Hoe groener, hoe beter!
Leuk die schalen vol narcissen, hyacinten en tulpen, maar binnen een mum van tijd zijn ze weer uitgebloeid. Wil je het echt gezond en duurzaam aanpakken, kies dan voor groen. Heel. Veel. Groen. Maak van je woonkamer een oase. Met één plantje kom je er niet. Kies voor een gezonde mix.
Luchtzuiverende planten
Verschillende planten kunnen chemische stoffen opnemen via de poriën aan de onderkant van hun bladeren. Bacteriën die zich rond de wortels bevinden werken vervolgens mee aan het afbreken van schadelijke stoffen en het omzetten ervan tot voedingsstoffen voor de plant, waardoor wij uiteindelijk schonere lucht kunnen inademen. De goudpalm, rubberplant, klimop, Ficus alii, krulvaren en drakenbloedboom zijn echte luchtzuiveraars.
Stofdoekplantjes en harige types
Harige types, planten met ruwe bladeren of verhoogde nerven, werken als een ‘stofdoek’. Ze vangen letterlijk stof uit de lucht. Dit verbetert de luchtkwaliteit en heeft direct invloed op je gezondheid.
De kamerlinde verjaagt droogte
Van kriebelhoest en een droge huid tot geïrriteerde ogen en hoofdpijn. De oorzaak is nogal eens een te droge lucht en laat planten nu juist daar iets aan kunnen doen! Het water dat je bij de plant giet, wordt door de wortels opgenomen en verdampt via het blad. Planten kunnen de luchtvochtigheid met zo’n vijf procent verhogen. Wel geldt dat je veel groen nodig hebt om dat resultaat te bereiken. Ook de dadelpalm en de bananenplant zijn toppers in het verjagen van droge lucht.
Voor meer zuurstof
Nog een reden om je huis groener dan groen te maken: zuurstof. Planten nemen CO2 op. Dankzij fotosynthese daalt de schadelijke concentratie koolstofdioxide en neemt de hoeveelheid gezonde zuurstof toe. Het effect is maar klein, maar diverse wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat die positieve bijdrage significant is, oftewel, het doet echt wat.
Groen voor je concentratie
Mensen die een plant op het bureau hebben staan, kunnen zich beter concentreren en zijn daardoor productiever. Ze ervaren minder stress en worden creatief gestimuleerd. Proefpersonen die omringd zijn door planten zijn minder snel moe.
Meer planten op je bord
Uiteraard is variëren het aller-, allergezondst. In deze tijd van het jaar kan wat extra groene groente eten echter ook geen kwaad. Juist dat groenvoer geeft je meer energie, verbetert je stemming en maakt je krachtig. Hoe donkerder groen het blad, hoe meer chlorofyl erin zit. Chlorofyl helpt je lichaam te ontgiften en voorziet cellen van zuurstof en energie. Zo ontketen je op celniveau de lente in je lijf. Zeg je groene groente, dan zeg je ook foliumzuur. Deze vitamine B11 draagt bij aan een goed functionerend immuunsysteem en zenuwstelsel. Waarschijnlijk heeft een tiende tot een kwart van de Nederlanders een gebrek aan foliumzuur, omdat we te weinig groente eten. Vermoeidheid, bloedarmoede, depressieve gevoelens, neurologische stoornissen zoals duizeligheid, tintelingen, pijnlijke tong, minder spierkracht en een gebrek aan eetlust kunnen het gevolg zijn. In alle groene bladgroenten zit bovendien flink wat vitamine C. Deze vitamine bevordert de opname van ijzer uit je eten: het mineraal voor meer kracht en vitaliteit.
Ben je geen ster in het verzorgen van kamerplanten? Met deze tips blijven je planten wél in leven.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.