<-- NIET ACTIEF -->

Even ontspannen, jezelf verwennen en nergens aan hoeven denken. Een dagje sauna is nooit verkeerd, maar soms kan het ook stress geven. Want: welke sauna is geschikt voor mij? De Finse sauna of toch de Turkse hamam? Met dit handige overzicht kom je erachter welke sauna past bij wat jij wilt bereiken.

Er zijn twee soorten sauna’s, namelijk een droge en een vochtige sauna. In een droge sauna heeft de warmte een groter effect op het lichaam, omdat de vochtigheidsgraad laag is. In een vochtige sauna is de warmte beter te verdragen. Voor sommige geeft dit te weinig voldoening. Maar de keuze is groter dan een vochtige of droge sauna…

Opgietsauna

De meest traditionele soort sauna is de Finse kelosauna. De vochtigheid in de sauna wordt hoger gemaakt door water op de kachel te gooien. Met een wapperende handdoek wordt ervoor gezorgd dat de stoom zich snel verspreidt in de ruimte. Deze sauna voelt heel warm aan.

Wanneer kies je deze?
Afvalstoffen afvoeren, stimuleren van de bloedsomloop, versterken van immuunsysteem.

Infraroodsauna | Laconium

Een infraroodsauna werkt op basis van infrarood lampen in plaats van met een kachel. De lucht wordt dus niet verwarmd. De lampen zenden infraroodstralen uit die diep in de huid dringen zodat je spieren en gewrichten volledig opwarmen. De warmte ligt niet alleen op de huid, maar dringt ook de huid binnen.

Wanneer kies je deze?
Als je veel sport, niet goed tegen hitte kan (maar wel flink wilt zweten), een blessure hebt of wilt tegengaan, spieren soepeler wilt maken, voor een betere weerstand, om calorieën te verbranden, tegen acne, voor een betere doorbloeding.

Kruidensauna

Munt, rozemarijn, tijm. In een kruidensauna krijg je een weldaad aan heerlijke kruiden. Deze worden opgebrand voor hun opwekkende, ontspannende of reinigende werking.

Wanneer kies je deze?
Ter ontspanning, tegen stress, voor een zachtere huid, niet goed tegen hitte kunt.

Turkse sauna

De temperatuur wordt in deze sauna – meestal stoombad genoemd – op ongeveer 45 graden gebracht. De vochtigheidsgraad ligt erg hoog. Een Turks stoombad geeft over het algemeen een meer ontspannen gevoel dan andere sauna’s.

Wanneer kies je deze?
Tegen een oneffen, droge huid, goed voor luchtwegen, niet goed tegen hitte kunt.

Zoutsteenmijnsauna

Zout heeft een vitaliserende werking. De zoutkristallen zuiveren de lucht in de ruimte. Temperatuur van zo’n 70 graden.

Wanneer kies je deze?
Goed voor luchtwegen, zuiverende werking.

Lichttherapiesauna

Licht kan grote invloed hebben op de gemoedstoestand van de mens. Kan een bijdrage leveren aan het herstel van de energiebalans. Elke kleur zou zijn eigen werking hebben.

Wanneer kies je deze?
Als je uit balans bent.


De sauna is goed voor je gezondheid. Dit boek vertelt wat je nog meer kunt doen voor een optimale gezondheid!

Rauw, naakt en gezond »