<-- NIET ACTIEF -->

Je hebt het snikheet, het zweet breekt je uit en je hoofd en hals worden knalrood. Opvliegers zijn alles behalve leuk. Wij vroegen ervaringsdeskundigen daarom naar hun beste tips tegen deze vervelende overgangskwaal. De antwoorden zijn divers: van een koude waterkruik mee naar bed tot acupunctuur.

1. Stop met het eten van suiker en varkensvlees

Nathasja: “Sinds ik geen suiker en varkensvlees meer eet, heb ik vrijwel geen last meer van opvliegers. Ik voel me ook veel energieker en als leuke bijkomstigheid is het getal op de weegschaal ook naar beneden gegaan.”

2. Neem een koude waterkruik mee naar bed

Mieke: “Neem geen warmwaterkruik, maar een (ijs)koude waterkruik mee naar bed. Leg die tegen je aan. Het is waarschijnlijk wel prettig(er) om hem niet rechtstreeks tegen je huid aan te leggen. Je bloedsomloop wordt afgekoeld door de kou van de kruik. Weer afgekoeld? Leg de kruik weg, bijvoorbeeld naast je op de grond. Daar weet je hem snel te vinden voor de volgende ronde. Deze tip is ook handig voor iedereen die het warm heeft in bed.”

3. Probeer eens acupunctuur

Jolanda: “Acupunctuur hielp bij mij om de opvliegers aanzienlijk te verminderen. De nachtelijke zijn na vijf behandelingen nu al ruim een jaar helemaal weg. De opvliegers overdag zijn bijna weg. Er is onderzoek gedaan naar acupunctuur en daar kwam uit dat tachtig procent van de vrouwen er baat bij heeft. Mijn vriendin is gestopt met koffie, alcohol en suiker en na een maand was ze opvliegervrij.”

4. Eet zo volwaardig mogelijk

Suzan: “Opvliegers kunnen heel vervelend zijn. Bijna tachtig procent van de vrouwen in de overgang heeft er last van. Dat wil niet zeggen dat je er niets tegen kunt doen. Koffie, thee en alcohol kunnen een opvlieger uitlokken, net zoals scherpe specerijen. Zorg voor volwaardige voeding. Eet veel groenten, vooral kruisbloemige, zoals bloemkool en broccoli en fruit. Probeer pakjes, zakjes en suiker te vermijden. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel. Beweeg het liefst in de buitenlucht. Ontspan en probeer stress te vermijden.”

5. Vergeet niet de nuttige functie

Ems: “Opvliegers hebben ook een nuttige functie: door de hormonale veranderingen is de thermostaat van het lichaam ontregeld en de opvliegers, waarbij bloedvaten wijder worden, zorgen ervoor dat warmte wordt afgevoerd, zodat er geen oververhitting van het lichaam ontstaat. Transpireren zorgt voor een nog sterkere afkoeling. Eet gezond. Zo min mogelijk bewerkt, dus puur en biologisch zonder pesticiden, antibiotica en groeihormonen. Veel bewegen zorgt voor een afname van opvliegers. Mocht je er toch last van hebben, trek wat uit, wuif jezelf wat koelte toe, drink afgekoelde muntthee of maak er zelfs ice tea van.”