<-- NIET ACTIEF -->

Blijf jij maar piekeren over het coronavirus? Als je merkt dat deze tijd je meer stress, angst en onzekerheid oplevert dan je wilt, hebben we een aantal fijne tips voor je. Wij vertellen je hoe je angst een gezonde plek geeft in je leven. 

Ja, er is genoeg om je zorgen over te maken als we het hebben over het coronavirus. Van het virus zelf tot hoe ons land met de situatie omgaat, de financiële en praktische zorgen en de vele onbeantwoorde vragen. Gezien de situatie is het niet gek als je angstig bent. Deze emotie herinnert ons er zelfs aan om alert te blijven en ons te houden aan de preventiemaatregelen. Maar merk je dat je compleet overweldigd bent door angst? Wij helpen je hiermee om te gaan en delen zeven inzichten.

7 tips voor als het virus je angstig maakt

We zijn eraan gewend controle te hebben. Altijd. Je reis kun je van seconde tot seconde plannen, als je iets niet weet dan Google je het. Maar Google lost niet alles op, dat blijkt nu ook met het coronavirus. We spraken eerder voor gezondNU met psycholoog Irina Poleacov over angst en zij vertelde: “Een belangrijk talent is op de achtergrond geraakt: dat van meebewegen, van accepteren. Want het leven laat zich niet regisseren. Het leven doet. Controle is een illusie.” We geven zeven tips om te leren meebewegen en angst een gezonde plek te geven in je leven.

1. Laat de vraag ‘ben ik te angstig?’ los

De situatie met het coronavirus verandert snel en experts hebben nog lang niet overal een antwoord op. Het is daardoor moeilijk om de vraag ‘ben ik te angstig of gewoon angstig gezien de omstandigheden?’ te beantwoorden. Wat nuttiger is: let erop wanneer angst je vermogen om voor jezelf te zorgen verstoort en probeer vervolgens te relativeren. Deze vijf tips helpen je.

2. Schrijf 15 minuten lang al je zorgen op

Neem 15 minuten de tijd om al je nieuwe zorgen over het coronavirus op te schrijven. Het doel hiervan is om je innerlijke angsten naar buiten te externaliseren, zodat je ze daadwerkelijk op een tastbare manier kunt zien.

3. Haal diep adem

Voel je je angstig? Las dan meteen een rustpauze in en schrijf op welke mogelijkheden je hebt om een angst te verlagen. Bijvoorbeeld goed uitademen, iets drinken of een spelletje doen. Heb je vaak last van deze emotie, dan kun je deze angstverlagende activiteiten toevoegen aan je leefstijl. In dit artikel vertellen we hoe je gezond ademhaalt.

4. Beperk het toelaten van nieuws over het coronavirus

Heb je het idee te worden opgeslokt door nieuws over het coronavirus? Dat is niet gek: het is het nieuws van de dag (al dagen!) en je wordt van minuut tot minuut op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Misschien heb je het idee dat je al deze informatie tot je moet nemen. Het gevolg: je blijft scrollen door social media en hebt altijd een nieuwskanaal op de achtergrond openstaan.

Op de hoogte blijven van de feiten kan je helpen om angst te beheersen en alles in perspectief te plaatsen. Maar ben je er te veel mee bezig dan is het juist een recept voor angst. Haal je updates dus uit een paar betrouwbare bronnen, beperk het lezen van nieuws over het coronavirus tot een of twee keer per dag en zoek bij voorkeur naar informatie die je helpt om praktische stappen te ondernemen.

5. Focus op wat je wel kunt controleren

Ondanks alle onzekerheid, kan het helpen om je te focussen op wat je nog wel kunt beheersen in plaats van op wat je niet kunt controleren. Denk aan het volgen van de preventiemaatregelen.

6. Blijf in contact met vrienden en familie

Nu veel mensen thuiswerken en onder andere sportscholen en restaurants dicht zijn, zien we veel minder mensen op een dag. Sociale afstand is nodig om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, maar het is wel aan te raden voor je mentale gezondheid om contact te houden met dierbaren. Hoe? Praat digitaal met ze, doe een online bordspel of ontbijt gezamenlijk tijdens een video-afspraak. Verbinding kan angst verminderen.

7. Probeer je te houden aan je dagelijkse routine

Door je routine zoveel mogelijk hetzelfde te houden, creëer je houvast, rust en comfort. Sta dus rond dezelfde tijd op en vul je dag zoveel mogelijk in zoals je dat normaal gesproken doet. En zou je eigenlijk naar de sportschool? Dan vervang je dat moment door een training thuis.

Wil je meer tips over hoe je kunt omgaan met angst? In dit artikel geven we zes algemene adviezen voor mensen met een angststoornis.

Lees meer over dit onderwerp