<-- NIET ACTIEF -->

Ben je introvert? Dan ben je saai, bescheiden, stil en je hebt geen mening, zeggen de extraverten. Jezelf profileren, altijd je mond open trekken en overal een mening over hebben – dat wordt meer gewaardeerd lijkt wel. Rianne Tanis, de schrijver van dit artikel, is zelf introvert en ziet hier juist de voordelen van.

1. Je kunt beter luisteren dan anderen

Extraverte mensen praten de hele dag, als het even kan. Dit komt omdat ze informatie die ze horen verwerken door erover te praten. Wij introverten daarentegen, verwerken dit in onszelf. We hebben minder de behoefte om een eigen verhaal op tafel te gooien, als iemand iets vertelt. Eindelijk iemand die echt naar je luistert!

2. Je hoort beter wat er in anderen omgaat

Ik zie altijd gelijk als er wat met mensen is en dacht een speciale gave te hebben. Maar nee, het is gewoon een enorm fijne kwaliteit die hoort bij introversie. Wij observeren ook vaak de omgeving. Het handige is dat er hierdoor een database aan informatie in ons hoofd zit. Door te observeren hebben we oog voor detail en zien direct als er iets veranderd is.

3. Je hebt een groter voorstellingsvermogen

Ons brein is enorm creatief en omdat we veel in onszelf verwerken, bedenken we de meest wonderlijke dingen. Dit kan er soms voor zorgen dat we niet in actie komen, maar dan geven we extraverte mensen een podium. We kunnen natuurlijk niet alles beter doen.

4. Je brengt diepgang in een gesprek

Eerlijk gezegd heb ik een intense hekel aan korte ‘hoe-is-het-met-jou-gesprekjes’. In de supermarkt heb ik soms van zulke korte gesprekken, ik hoop dan altijd dat het kassameisje opschiet. Deze gesprekken voegen voor mijn gevoel niets toe. Introverte mensen zoeken daarom naar gesprekken met meer diepgang, die wat toevoegen aan je dag.

5. Je maakt doordachte beslissingen

Wij zijn de nadenkers van de samenleving. Voordat ik iets beslis, heb ik er meestal wel goed over nagedacht. Ik overweeg de opties en zet de plussen en minnen op een rij. Dit zorgt ervoor dat er een beslissing uitkomt waar ik helemaal achter stat.

6. Je vindt feestjes heus leuk

Introverten zijn geen grijze muizen die alleen maar op de bank willen zitten met thee en een dekentje. Ik vind feestjes ontzettend leuk en geniet van gesprekken en het optrekken met een groepje mensen. Het enige is dat ik na een feestje behoefte heb aan ruimte en tijd voor mezelf. Dan nestel ik mezelf lekker op de bank met een kop thee en een film. Op die manier laadt onze lichaamsbatterij op.

7. Je hebt minder nodig om je te vermaken

“Ik verveel me”, hoor ik een extraverte vriendin vaak zeggen. Ik kijk dan alsof ik water zie branden. Die term komt niet voor in mijn woordenboek. Wij kunnen ons namelijk prima vermaken zonder dat we daar mensen of (extreme) dingen bij nodig hebben.

8. Je kunt meer bereiken met je bijna onuitputtelijke focus

Er is tegenwoordig concentratiethee te koop. Dit is speciaal gemaakt voor extraverten, want wij hebben dit niet nodig. Wij kunnen ons langer concentreren dan die snel afgeleide, extraverte flierefluiters. Volgens de Zwitserse psycholoog Carl Jung ligt bij introversie de focus op het innerlijk en bij extraversie meer op zaken buiten de persoon zelf.

9. Je kunt goed leiding geven

Leiders die introvert zijn, halen het beste uit hun medewerkers. Dit komt omdat we op een andere manier leidinggeven. Als werknemers met een voorstel komen, staan we hier meer open voor dan de extraverten. Ook één op één gesprekken gaan ons goed af, dit is een goede eigenschap als leidinggevende. Andere introverte leiders zijn bijvoorbeeld Barack Obama, Ghandi en Eleonor Roosevelt.

10. Je hebt altijd een plan B

Voordat ik iets ga doen, spelen er in mijn hoofd verschillende scenario’s af van wat er zou kunnen gaan gebeuren. Hierdoor heb ik altijd een plan achter de hand, mocht het anders gaan dan ik dacht.

Bezit je deze eigenschappen? Je bent waardevol met dit introverte profiel en je bezit meer overtuigingskracht dan je zelf doorhebt. Denk je nu: ik heb van beiden wat! Dan ben je misschien wel ambivert. Extraversie of introversie, uiteindelijk word je het meest blij van de versie die jou jouw maakt.