<-- NIET ACTIEF -->

Ons werk ervaren we steeds vaker als een bron van stress. Het lijkt of er alleen maar werk bijkomt en we nooit iets kunnen afstrepen. Kortom: stress! Start vandaag met dit stappenplan en stop werkstress. In 5 stappen werk je aan een rustiger hoofd, een gezonder lichaam, een lekkere nachtrust en minder grote stapels op je bureau …

Hard werken, dat willen we allemaal wel. Maar continu werkstress – nee! Het is ondermijnend voor je humeur, je lichaam en je gezondheid. Helaas ervaren steeds meer mensen stress en tijdsdruk tijdens het werk. Zestien procent van de mensen die werken, ervaart burn-outklachten. Negentien procent heeft het gevoel niet gehoord te worden door de leidinggevende en iets meer dan twintig procent ervaart dat de leidinggevende geen oog heeft voor het welzijn van de medewerkers.

Stap 1: Neem jezelf onder de loep

Stress op je werk heeft veel te maken met je persoonlijkheid. Het is dus belangrijk eerst eens na te denken over jezelf … Waarom komt je werk niet af? Waarom komen die rotklussen allemaal bij jou terecht? Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme of de behoefte aan controle? Het zijn allemaal eigenschappen die iemand kwetsbaar maken voor overbelasting en stress. Ook mensen die moeite hebben zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en denken dat ze geen keus hebben, gaan vaak gebukt onder veel spanning.

Stap 2: Verdeel een groot karwei in kleine subtaken

Onoverzichtelijkheid is een grote stressfactor. Start de dag dus met pen en papier en maak een gestructureerd lijstje met alle taken van die dag. Bekijk of het wel een realistische lijst is. Is er nog ruimte over voor spoedgevallen? Verdeel voor extra rust de grote taken in kleinere subtaken. Zo blijft werken behapbaar, en iets afstrepen voelt ook goed.

Stap 3: Doe als een kapotte grammofoonplaat

Als een grammofoonplaat stuk is, herhaalt deze kort en krachtig de muziek. Heel irritant! Maar deze tactiek voorkomt schuldgevoelens of extra klusjes van collega’s. Hoe dan? Herhaal je boodschap na iedere tegenvraag of charmante overhaling, zonder toevoegingen of andere bewoordingen. Wil je niet gelijk nee zeggen op een extra klusje? Vraag dan bedenktijd aan om af te wegen wat meer prioriteit heeft. Jou eigen taak of de extra klus.

Stap 4: Mindfulness werken

Het sleutelwoord van mindfulness: accepteren. Niet vooruitkijken, niet terugkijken, maar leven in het hier en nu. Die techniek loodst je ook stressloos door een volle werkdag. Stop met vechten tegen zaken die onvermijdelijk zijn en als jouw taak is afgerond, kun je er vaak geen invloed meer op uitoefenen. Nadenken hoeft dan ook niet meer.

Stap 5: Werken en sporten

Natuurlijk is stress soms onontkoombaar. Het helpt je zelfs om alert en snel te werken. Maar benut je vrije tijd dan wel zonder stress; balans is het kernwoord. Zorg dus voor voldoende ontspanning en beweging. Regelmatig bewegen is niet alleen goed voor je figuur, het helpt ook nare situaties in een fris daglicht zien. En je slaapt er ook nog eens lekkerder door.

Werkstress, relatiestress, geldstress – niemand ontkomt eraan. Stress beheerst ons leven. Zo erg dat het aan ons vreet. Waar komt het vandaan? Hoe voorkom je het? Wat zegt de wetenschap erover? Lees het in ons dossier »

Lees meer over dit onderwerp