<-- NIET ACTIEF -->

Last van stress? Geen zorgen, vier deskundigen delen hun beste anti-stresstip. Zo kun jij lekkerder, luchtiger en lichter een nieuwe dag starten of juist eindigen. En het fijne: soms is een paar minuten alles wat je nodig hebt om te ontspannen en je focus terug te vinden.

Je kookt voor vrienden, maar weet ineens niet meer of diegene nou geen gluten of geen lactose at. Of je bent op je werk en ziet de stapel met opdrachten groeien en groeien. Breekt bij jou op dit moment het zweet uit, om welke reden dan ook? Deze anti-stresstips komen als geroepen.

Zoek je zenmoment – psycholoog Jean-Pierre van de Ven

“Er is altijd wel iets dat je kunt doen om rustig in je hoofd te worden. Wat dat is, is voor iedereen anders. Zelf knap ik altijd op van een goed boek. Neem de tijd om te ontdekken wat voor jou fijn werkt tegen stress en neem dan ook de tijd om te doen wat goed voor je is.”

Eet een banaan – (auto)kinesiologisch voedingstherapeut Irene Lelieveld

“Heel makkelijk: eet regelmatig bananen. In bananen zitten onder andere aminozuren (tryptofaan en tyrosine, red.). Dit zijn antistressstofjes. Tryptofaan bevordert namelijk de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Bovendien kan je lichaam hier melatonine van maken en dat hormoon zorgt voor een betere nachtrust. De tyrosine maakt juist het hormoon dopamine aan, wat een positief effect heeft op je zenuwstelsel, libido en concentratievermogen.”

Doe één ding tegelijk – (neuro)psycholoog Marijke van de Laar

“Ons brein kan niet efficiënt multitasken, helaas. Wanneer we een gehaast gevoel hebben, doen we vaak te veel. Je brein raakt overprikkelt en dat levert stress op. Ontlast je brein: maak een planning, las pauzes in en focus op één ding. Ga dus niet tegelijkertijd je mail lezen en cadeaus inpakken; straks krijgt je moeder die sexy slip in plaats van je partner…”

Gebruik de ayurveda – natuurgeneeskundig therapeut Hanne van Jaarsveld

“Vanuit de ayurveda worden meerdere tips tegen stress gegeven, omdat lichaam en geest bij elkaar horen. Naast bewustwording – waarom heb ik stress? – zijn er vier tips: doe ademhalingsoefeningen (pranayama), kies de voeding die past bij jouw constitutie, neem een ontspanningsmassage met warme therapeutische olie (abhyanga) en doe aan meditatie of yoga.”

Lees meer over dit onderwerp