<-- NIET ACTIEF -->

Veel mensen die stress of werkdruk ervaren, vinden het moeilijk om hun grenzen aan te geven. Maar ook in andere situaties zeggen we maar wat snel ‘ja’. Met deze oefening leer jij beter je grenzen te bewaken.

In werkelijkheid gaat het  niet zo zeer om ‘nee’ zeggen, maar het anders omgaan met vragen en opdrachten. Wanneer iemand je om een gunst vraagt, kun je dus wel degelijk ‘ja’ zeggen, op jouw eigen voorwaarden. Door bewust te kiezen krijg je een gevoel van regie en dat zorgt voor rust.

Met deze oefening zeg je gemakkelijker ‘nee’

  1. Haal een specifieke situatie naar boven waarop je te snel of te makkelijk ‘ja’ hebt gezegd.
  2. Bedenk wat je in deze situatie eigenlijk had willen zeggen. Waar lagen jouw grenzen?
  3. Vraag je partner, vriendin of buurvrouw om het gesprek te oefenen zoals jij het had willen voeren. Probeer in dit geval wel ‘ja’ te zeggen tegen het verzoek, maar wees duidelijk in je grenzen en mogelijkheden.
  4. Bespreek na afloop met je gesprekspartner hoe het ging, en wat het effect was. Deze oefening kun je net zo vaak doe als je wilt, om steeds beter ‘nee’ te leren zeggen.

Gebruik deze voorbeeldzinnen

We schreven het net al: het gaat niet zozeer om ‘nee’ zeggen, maar om het bewaken van je grenzen. Met deze voorbeeldzinnen zeg je ‘ja’, maar bewaak je ook je grenzen:

  • “Ik kan een uurtje voor je vrijmaken die dag. Wat zou je willen dat ik in die tijd voor je doe?”
  • “Als je wilt dat ik deze opdracht oppak, dan kan dat volgende week.”
  • “Ik wil het graag voor je oppakken, maar overzie nog niet wanneer ik hier precies tijd voor je heb. Ik kom er bij je op terug voor morgenochtend.”
  • “Als ik deze opdracht nu oppak, moet ik deze andere taak laten liggen. Wil je dat?”
  • “Ik kan óf het rapport nalezen óf deze opdracht uitwerken. Allebei lukt niet. Wat zou je willen dat ik voor je doe?”

Een tip die altijd werkt wanneer je ‘ja’ zegt voordat je het weet, is om te zeggen: “Ik kom er bij je op terug”. Zo win je voor jezelf tijd om te bedenken hoe je gaat antwoorden.

Wil je meer balans tussen werk en privé? Bekijk dan deze 8 snelle tips.

Leren omgaan met stress; het zou volgens ons een vak op school moeten zijn. Omdat dit niet zo is, geeft gezondNU er les in. Haal eerst diep adem en lees dan de artikelen uit deze rubriek, zodat we samen manieren vinden om stress te verminderen of er minstens beter mee om te gaan.