Spierpijn

Flink sporten, na jaren weer eens hardlopen of verhuizen; het kan zorgen voor flinke spierpijn. Ook het overspannen van spieren, een valpartij, een afwijkende houding of een onderliggende ziekte kan spierpijn veroorzaken.

Algemeen | Klachten | Behandeling | Oorzaken | Tips & vragen

Algemeen

Wat houdt spierpijn in?

Bij een forse lichamelijke prestatie hebben de spieren veel zuurstof nodig. Met de zuurstof kunnen de spieren in de cel de aanwezige voedingsstoffen verbranden zodat er energie vrijkomt waarmee de prestatie geleverd kan worden. Bij het verbranden komen afvalstoffen vrij, zoals melkzuur. Dit melkzuur prikkelt de zenuwen in de spier en dat ervaren we als spierpijn.

In alle spieren

Je kunt spierpijn krijgen in alle spieren in je lichaam, zowel de grote als de kleine spieren. Wie ’s nachts tandenknarst, belast de kauwspieren. Dit kan spierpijn geven die doortrekt naar het gezicht.

Spierpijn is in principe niet schadelijk, maar trekt vaak na een aantal dagen weer weg. Spierpijn die langer aanhoudt of erger wordt kan wijzen op een blessure, zoals een spierscheuring. Raadpleeg een arts als het lichaamsdeel opgezet is, rood is of als de pijn langer dan een week duurt.

Fibromyalgie (wekedelenreuma)

Bij aanhoudende spierpijn kan er ook sprake zijn van fibromyalgie (ook wel wekedelenreuma genoemd). Dit is een reumatische aandoening die veel pijn geeft in het bindweefsel en de spieren. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen. Bij fibromyalgie is er sprake van spierpijn en spierstijfheid. Ook is er veel sprake van extreme vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen en psychische klachten zoals angsten en depressies. Omdat er geen echte oorzaak is voor fibromyalgie, wordt de aandoening door sommige artsen niet erkend. Zie het dossier Reuma.

Klachten

Klachten bij spierpijn

De belangrijkste klachten bij spierpijn zijn pijnlijke en stijve spieren. De aanhechtingspunten van de spieren, vlak bij de gewrichten, kunnen ook pijnlijk zijn, maar de pijn zou niet zo ondragelijk moeten zijn dat je geen gebruik kunt maken van de gewrichten. Als dat wel het geval is, is er waarschijnlijk een spierscheur vlak bij een aanhechting ontstaan. Neem bij veel pijn contact op met je huisarts.

Behandeling

Zelf doen bij spierpijn

Spierpijn kan voorkomen worden door de spieren voor te bereiden als ze een forse inspanning moeten gaan verrichten. Een goede warming-up en cooling-down (oefeningen, warme douche, bad en de sauna) voorkomt veel pijn.

Als er toch spierpijn is ontstaan, kan deze behandeld worden door het verbeteren van de doorbloeding op de plek met spierpijn. Een warme douche, een warme sauna en een massage verbeteren de doorbloeding. Door een betere doorbloeding gaat er meer zuurstof naar de pijnlijke spier, wat helpt bij het herstellen van de spier, en wordt het melkzuur sneller afgevoerd. Vermijd bij spierpijn koude en vochtige ruimtes.

Voedingsadvies

Magnesium helpt bij het verminderen van spierpijn. Voedingsmiddelen met veel magnesium zijn peulvruchten, zaden, noten, groene groenten (vooral bladgroenten), grapefruit en abrikozen.

Oorzaken

Oorzaken van spierpijn

Wanneer je sport, ontstaan er kleine scheurtjes in de actieve spieren. Na de training gaat je lichaam aan de slag om de scheurtjes te herstellen en aan te passen aan de inspanning. Bij dit herstelproces ontstaat er een kleine ontstekingsreactie in de spier en dat is wat je voelt. Daarom is spierpijn meestal een tot twee dagen na inspanning het ergste.

Spierpijn kan ook een symptoom/gevolg zijn van griep, oftewel het influenzavirus.

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond