<-- NIET ACTIEF -->

Niet alleen jij hebt iedere dag beweging nodig, ook je trouwe viervoeter begint spontaan te kwispelen bij het idee aan beweging. Maar al die rondjes in het park … Wat dacht je daarom van sporten met je hond? Combineer het nuttige met het aangename en verbeter samen jullie conditie met één van deze sporten. 

1. Dansen

Dansen? Ja, dansen. Honden hebben een beter ritmegevoel dan je zou denken. Stel je geen tango of chachacha voor, maar bewegingen die op dansen lijken. Doggy dancing is een goede training omdat het je uithoudingsvermogen vergroot, je er calorieën mee verbrandt en het je spieren verstevigt. Willen jullie snuffelen aan de sport, dan is een proefles bij de recreantenklasse een aanrader. Hier leer je onder andere hoe je je hond aanwijzingen moet geven om snel de pasjes onder de knie te krijgen. Op YouTube vind je ook handige filmpjes met uitleg.

2. Frisbeeën

Het is een scène die je standaard in elke hondenfilm zit: een baasje en een hond met een frisbee. Als jouw viervoeter van rennen, apporteren en vangen houdt, is deze sport op zijn lijf geschreven. Het fijne van frisbeeën is dat je spelenderwijs aan je beweging komt. Zonder dat je het doorhebt, zet je veel meer stappen dan je denkt. Wil je het frisbeeën naar een hoger niveau tillen? Zoek dan eens op dog frisbee. Er zijn ruim honderd verschillende worpen die je bij een cursus kunt leren en zelfs bij wedstrijden kunt showen.

3. Zwemmen

Bij het plaatselijke zwembad staan ze niet te springen als je samen met je hond binnenkomt. Woon je in de buurt van de zee, een meertje of plas, dan is deze sport wél het proberen waard. Het grote voordeel van zwemmen: je  traint er al je spiergroepen mee en je vergroot ook meteen je uithoudingsvermogen. Ook is de kans op gewrichtsklachten nihil, omdat je er amper je gewrichten mee belast. Houd er wel rekening mee dat lang niet alle honden waterratten zijn. Bouw het zwemmen daarom langzaam op en kies een andere sport als je hond koudwatervrees heeft.

4. Carnicross

Niet alle mensen en niet alle honden zijn gemaakt om hard te lopen. Zijn jullie er wel voor in de wieg gelegd? Probeer dan eens carnicross. Bij deze sport trekt je hond aan de lijn waardoor jij vooruit getrokken wordt. Hierdoor loop je dankzij je hond een stuk harder. Er zijn viervoeters met zo’n hoog looptempo dat je samen zo een snelheid van twintig kilometer per uur kunt bereiken. Goed om te weten: als je hond een platte neus heeft, moet je extra oppassen met hardlopen. Deze dieren krijgen namelijk eerder last van hun ademhaling.

5. Stevig wandelen

Een rondje in het park lopen zodat je hond zijn behoeften kan doen, is natuurlijk geen sport. Wandel je langere afstanden in stevig tempo, dan is het wél een work-out. Er wordt gezegd dat honden die veel wandelen gelukkige honden zijn. Hetzelfde geldt voor hun baasjes. Wandelen is namelijk bijna overal goed voor. Van je hart- en bloedvaten tot je botten en van je geheugen tot je gewicht. Ook fijn: omdat wandelen een laag intensieve sport is, is de kans op blessures klein. Verruil het saaie rondje bij jou in de buurt eens voor deze mooie herfstwandelingen.

Lees meer over dit onderwerp