<-- NIET ACTIEF -->

Je hebt heerlijk gesport, voelt het zweet over je voorhoofd lopen en gaat even zitten. Zodra je opstaat gebeurt het: je spieren beginnen te trillen. Of je staat in een plank en ineens kun je je armen niet meer stilhouden. Waarom trillen onze spieren soms tijdens of na het sporten? En is dat ongezond?

Trillende spieren worden ook wel ‘spiertremoren’ genoemd. Veel beginnende sporters hebben er last van als ze een tandje extra geven; de spieren zijn dan niet gewend aan de zwaarte van de oefening. Ook komt het voor bij topsporters die juist met extreem zware gewichten werken of bij sporters die lang in eenzelfde pose blijven, zoals bij pilates.

3 oorzaken van trillende spieren

Trillen je spieren tijdens een training, dan is dat eigenlijk hetzelfde als wanneer je trillerig bent ná een training. Hoe ongezond is het? Als je sterker wilt worden, is het oké als je af en toe spierpijn hebt of trilt. Je beschadigt je weefsel, zodat je lichaam opnieuw sterker weefsel kan opbouwen. Het is dus meestal een teken dat spiergroei wordt gestimuleerd. Lijken je benen tijdens of na een training meer op een bespeelde gitaarsnaar? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. We geven drie mogelijke oorzaken:

1. De oefening is nieuw voor je

Als spieren onbekend zijn met een nieuwe beweging of te hevig worden uitgedaagd, dan worden ze snel inefficiënt en gaan ze op een ongecoördineerde manier werken, wat resulteert in het trillen.

Tip: Bouw het rustig op. Begin dus onderaan en bouw het op naar het zwaarste punt en begin daar dus niet. Vergeet ook niet genoeg rust te nemen tussendoor.

2. Je vraagt meer van je spieren dan ze aankunnen

Het kan ook zijn dat je wat te hard van stapel loopt, waardoor je spiervezels ongecontroleerd worden opgerekt en samengetrokken. Zo worden je zenuweinden geïrriteerd en kunnen je spieren dus gaan trillen. Begint een spier te trillen tegen het eind van een oefening, dan kan het een waarschuwing zijn van je lijf dat de oefening wat te moeilijk is. Het treedt vooral op als je meer gewichten dan normaal gebruikt, veel langer in een pose blijft staan of veel meer herhalingen doet dat je spieren gewend zijn.

Tip: Begin met je rekken en strekken. Als je je spieren rekt, komen ze op spanning te staan. Als je spieren op spanning staan, kunnen ze niet samentrekken waardoor het trillen zal verminderen.

3. Je hebt een suikertekort

Een andere oorzaak van trillende spieren kan een suikertekort zijn. Het kan zijn dat de Je glycogeenvoorraad in de spier te laag is en dat het trillen daardoor wordt versterkt. Zorg er sowieso voor dat je energievoorraad gevuld is voordat je begint met sporten.

Tip: Vergeet niet om tijdens en na het sporten genoeg te drinken! Door het zweten verlies je mineralen en vocht. Vul dit aan door dus genoeg water te drinken. Ook je prestaties zullen gevorderd worden door genoeg te hydrateren.

Heb je geen last van trillende spieren maar wél van spierpijn? Lees hier wat je dan kunt doen.

Lees meer over dit onderwerp