<-- NIET ACTIEF -->

Snak je naar een dagje uit in de natuur om volop buitenlucht op te snuiven? Op landgoed Zwaluwenburg ligt misschien wel het best bewaarde tuingeheim van ons land: de A.Vogel tuinen. Wat kun je hier doen? (veel!) Plus: drie tips van tuinman Wilfred.

Wandelen in de gezonde buitenlucht

Een tuin als dagje uit is allesbehalve saai wanneer je naar de A.Vogel tuinen gaat. Struin door de tuin, ruik de bloemen en geniet van de kleurenpracht. Voor je het weet, ben je uren verder. Je kunt hier onder andere wandelen met een gratis wandelgids en luistertour, vies worden op het Blotevoetenpad, een speurtocht volgen, je eigen kruidenthee-melange maken of de insectentuin bezoeken. Ook leuk: neem je fototoestel mee en fotografeer wat je ziet in de tuinen.

202115.plantina-incontent

Tips van tuinman Wilfred

Ga je een dagje naar de A.Vogel tuinen, dan is de kans groot dat je de enthousiaste, goedlachse tuinman Wilfred Schenk tegenkomt. Samen met de andere tuinmannen kweekt hij in de tuinen honderden soorten planten en kruiden zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, op ecologische wijze. Deze worden gebruikt in meer dan vijftig A.Vogel-producten. In het voorjaar beginnen de vaste planten tot leven te komen, ‘puur genieten’. Omstreeks april spitten de tuinmannen de grond waar de planten worden gezaaid. In augustus werken ze aan de bodemvruchtbaarheid door de tuin te voorzien van oude koemest en het onderspitten van groenbemesting.En dus vroegen we aan kenner Wilfred: wat zijn nou dingen die je zelf kunt doen in het voorjaar? Drie tips:

  1. Pak de hark en ga aan de slag! “Februari en maart zijn de maanden om bladeren uit de tuin te harken.”
  2. Ga lekker snoeien. “Ook kan er vanaf nu gesnoeid worden, omdat de kans op invriezen nog maar klein is.”
  3.  Breng eetbaar groen in je tuin. “Leuke keukenkruiden voor thuis zijn de wilde uitjes zoals daslook en bieslook. Dit zijn plantjes die je in het vroege voorjaar al kunt eten. En heel gezond.”