<-- NIET ACTIEF -->

Al jaren is 10.000 stappen het magische getal als het om wandelen gaat. Onze stappentellers en sporthorloges zijn er zelfs op afgesteld. Nieuw onderzoek laat zien dat dit getal niet in steen gebeiteld is. Het schijnt zelfs gezonder te zijn om 7.500 stappen per dag te zetten. Hoe zit dat?

Iedereen die wel eens de uitdaging is aangegaan om 10.000 stappen per dag te zetten, weet dat je dat niet met twee vingers in de neus haalt. Een ommetje in de lunchpauze is niet genoeg, een paar keer extra koffie halen helpt je er ook niet aan en je avondwandeling moet wel héél uitgebreid zijn om aan het eind van de dag de 10.000 aan te tikken. Onderzoek gepubliceerd in JAMA Internal Medicine laat zien dat we dit magische getal iets meer los mogen laten. Voor het onderzoek werd aan 18.000 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar gevraagd of zij gedurende een week hun stappen bij wilden houden met een stappenteller. Daarna werden de vrouwen nog 4 jaar gevolgd.

7.500 stappen per dag

Uit het onderzoek kwam iets opvallends: de vrouwen die dagelijks 7.500 stappen per dag zetten, hadden de grootste gezondheidswinst. Zij hadden de kleinste kans om vroegtijdig te overlijden. Alles boven de 7.500 stappen leek geen extra invloed te hebben. De vrouwen die zich uitdaagden om van hun daggemiddelde van 2.700 naar 4.400 te gaan, plukten daar ook de vruchten van. Hun overlijdensrisico verkleinde met bijna de helft. Niet verkeerd dus.

Mooi rond getal

Maar hoe komen we dan aan die 10.000 stappen?, vraag je je misschien af. Het is waarschijnlijk de Japanse arts Yoshiro Hatano aan wie we dit getal te danken hebben. Hij toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. Hij besloot toen de minimale hoeveelheid beweging per dag uit te drukken in het aantal stappen: tienduizend. Een ander verhaal is dat in de jaren ’60 een Japanse wandelclub werd opgericht die een soort stappenteller op de markt wilde brengen. Het apparaatje heette ‘man-po-kei’, wat vrij vertaald de 10.000-stappen-meter betekent. Hun slogan ‘Zet elke dag 10.000 stappen’ was een slimme marketingtruc om iedereen aan het wandelen te krijgen. Andere bedrijven namen deze slogan over en de rest is geschiedenis. Het is dus geen hogere wiskunde, maar gewoon een mooi rond getal.