Vakantiestress, werkstress, examenstress, keuzestress of lichamelijke stress. Het zorgt er allemaal voor dat je magnesiumvoorraad eerder opraakt. Alles behalve gezond, want magnesium is een belangrijk anti-stress mineraal. Orthomoleculair voedingstherapeut Karlijn Hoebe: “Magnesium werkt kalmerend en helpt je spieren en bloedvaten ontspannen.”
In tijden van stress duik je vroeger je bed in, probeer je gezond te eten of zet je een kruis door alle afspraken in je agenda. Alles om je maar iets meer ontspannen te voelen. Maar wist je dat een extra portie magnesium ook een goed idee is? Orthomoleculair voedingstherapeut Karlijn Hoebe: “Magnesium is een anti-stress mineraal. Het werkt kalmerend en helpt je spieren en bloedvaten ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met veel stress een verhoogde uitstoot van het mineraal magnesium via de urine hebben. Dat geldt ook voor lichamelijke stress, als je bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk hebt of heel intensief sport.”
Magnesium op je bord
Wie bloot staat aan veel stress, is dus een grootgebruiker van dit belangrijke mineraal. Daarom is het in een stressvolle periode altijd verstandig om meer magnesiumrijke voedingsmiddelen te eten. Hoebe: “Magnesium komt vooral voor in donkere bladgroenten, zoals spinazie. Andere goede bronnen van magnesium zijn: noten, zaden, rauwe cacao, avocado’s, bananen, gedroogde abrikozen, gedroogde vijgen, peulvruchten en schaal- en schelpdieren. Pseudogranen zoals quinoa en boekweit zijn ook rijk aan magnesium. Kruiden die hoger zijn in magnesiumgehalte zijn dille, kruidnagel, basilicum en komijn.”
Je magnesiumvoorraad via je voeding aanvullen, is alleen niet zo makkelijk. Dit komt doordat er niet meer zo veel magnesium in onze voeding zit als vroeger. Door intensieve landbouw en het gebruik van kunstmest wordt magnesium namelijk uit de bodem onttrokken. Gelukkig is daar een oplossing voor: magnesium in de vorm van een supplement of olie.
Magnesiumolie of een magnesiumsupplement?
Uit een poll op gezondNU.nl bleek dat zestig procent van de respondenten een magnesiumsupplement gebruikt. Wat zijn de voor- en nadelen van een supplement en olie? De orthomoleculair voedingstherapeut legt uit:
- Magnesiumsolie: “Het voordeel van magnesiumolie is dat het direct via de huid wordt opgenomen. Mensen die moeite hebben om supplementen te slikken of een spijsverteringsstoornis hebben, kunnen dus beter hiervoor kiezen. Je kunt magnesiumolie gebruiken in de vorm van een spray of je kunt een voetenbad nemen met olie. Het nadeel van magnesiumolie is dat het een onprettig prikkelend of brandend gevoel kan geven op de huid.”
- Magnesiumsupplement: “Als je liever een magnesiumsupplement slikt, kies dan voor een goed opneembare organische vorm, zoals: tauraat, glycinaat of citraat. Iedere vorm heeft weer zijn eigen voordelen. Het blijkt dat magnesiumcitraat bij sommige mensen meer energie-opwekkend werkt, waardoor je dit beter in de ochtend kunt nemen. Magnesiumbisglycinaat heeft een meer ontspannende werking en kan beter in de avond worden genomen om de nachtrust te bevorderen. Magnesiumoxide, – stearaat en -carbonaat zijn vormen die je niet of nauwelijks opneemt, dus die kun je beter laten staan. Neem de magnesiumtabletten niet meteen voor het eten, omdat dit mineraal maagzuur nodig heeft om opgenomen te kunnen worden.”
Preventief magnesium slikken
Ook magnesium preventief slikken, is volgens de orthomoleculaire voedingstherapeut aan te raden: “Hoe meer stress, hoe meer magnesium er wordt verbruikt. Hoe lager het magnesiumniveau in de cellen is, hoe gevoeliger je bent voor stress. Zo blijf je in een vicieuze cirkel. Daarom is het zeker verstandig om ook buiten stressvolle periodes extra magnesium te slikken.”
Wel of niet een magnesiumtekort?
Wil je zeker weten of je een magnesiumtekort hebt? Dan kun je in overleg met de huisarts een test laten doen die je bloed- en celwaarde meet. Ook het bepalen van je calcium- en kaliumgehalte in je bloed en urine kan inzicht geven. Hoebe: “Er zijn enorm veel symptomen die kunnen duiden op een tekort aan magnesium. Daarom is het ook zo lastig te constateren. Vaak zijn het vage klachten waar moeilijk een oorzaak van te achterhalen is. Denk aan vermoeidheid, algehele lusteloosheid, hoofdpijn en migraine, prikkelbaarheid, spierzwakte, benauwdheid, verwardheid, maagkrampen, spierkrampen, menstruatiepijn, trillend ooglid, slaapproblemen en darmklachten. Een extreem magnesiumtekort kan zelfs leiden tot hartritmestoornissen.”
Meer weten? Kijk op karlijnhoebe.nl