<-- NIET ACTIEF -->

Natuurlijk ben je geen zure pruim. Zonnetje in huis… toch? Misschien heb je het mis. Want een mens kan wel degelijk aantoonbaar zuur zijn. Je zuurgraad is een belangrijk sleutel in het zuur-basen evenwicht in het lichaam. Hoe word je minder zuur?

Via pH-strips kun je je speeksel en urine testen op de vraag: hoe zuur ben je? Wat moet je doen om de zuren de baas te worden?

Verzuurde mensen

Volgens de natuurgeneeskundige visie maakt dit ons zuur:

 • Voeding: teveel zuurvormend voedsel (zie kader).
 • Dranken: teveel koolzuurhoudende dranken zoals cola.
 • Ongezonde darmflora of andere darmproblemen.
 • Elektrosmog, vooral ’s nachts, denk aan tv, elektrische deken, draadloze telefoon en andere electronica in of om het bed.
 • Emotionele belasting zoals negatieve gedachten, angst en stress.
 • Ongezond leefstijl (roken, alcohol, teweinig of overmatig bewegen).

Dit is zuurvormend voedsel

Na het verteren van voedsel blijft altijd een reststof over, die kan zuur zijn of basisch. Zo zorgen aardappelen, groenten en fruit voor een basische reststof. Zure reststoffen ontstaan vooral na het eten van eiwitrijke producten zoals vlees, vis, ei en soja. Ook graanproducten (brood, pasta) leveren zure reststoffen op. Het lichaam voert de zuren af via de longen (koolzuur), de huid (transpiratie) en de nieren (urinezuur).

De ene mens is beter in staat om de zuren af te voeren dan de ander. Als de aanvoer van zuren groter is dan de afvoer, slaat het lichaam de zuren op in het bindweefsel. Te veel zuren in het bindweefsel stagneert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de lichaamscellen. Met allerlei nadelige gevolgen voor het lichaam. Van cellulite (sinaasappelhuid) en botontkalking tot immuniteitsverlies waardoor ziektes kunnen toeslaan.

Je zuurgraad testen

Met pH-teststrips kun je de zuurgraad van speeksel of urine bepalen en dat vertelt iets over de zuur-base balans in het lichaam. Bert Bouwman: “De zuurgraad van speeksel wordt beïnvloed door gedachten aan iets lekkers of etensgeuren. Vandaar dat ik de voorkeur geef aan de urinetest”.

Ontzuren gaat zo

 • Eet ongeveer drie keer zoveel basenvormend als zuurvormend voedsel (zie kader).
 • Kies vaker voor aardappelen (basenvormend) dan pasta of rijst (zuurvormend).
 • Drink basenvormende drankjes zoals koolzuurvrij water (met of zonder citroen of limoen), kruidenthee, groente en vruchtensap.
 • Beperk frisdrank: zowel het koolzuur als toegevoegde suikers zijn zuurvormend. Cola is extreem zuurvromend. Voor elk glas cola zijn ongeveer 32 glazen water nodig om de zuren uit het lichaam te spoelen!
 • Voorzichtig met koffie en thee. Cafeïne en theïne verhogen de adrenalinespiegel en dat is zuurvormend. Bovendien remmen koffie en thee de reiniging in het lichaam.
 • Beleg brood met plakjes avocado, tomaat of komkommer en plukjes alfalfa of groene kruiden. Ook lekker: fruitstroop, amandel of hazelnootpasta.
 • Lunch regelmatig met een salade. Bijvoorbeeld op basis van aardappel, maïs of tuinerwten en een dressing van koudgeperste (lijnzaad)olie en citroensap. Lekker op smaak gebracht met gembersiroop, mosterd, knoflook of groene kruiden.
 • Combineer verschillende soorten groenten bij de warme maaltijd. Voorbeeld: gestoomde broccoliroosjes en tuinerwten, gegrilde plakken courgette (met knoflookolie) en trostomaat. Serveer met gekookte aardappels en yoghurt-kruidensaus.
 • Eet rustig en kauw goed! Dit voorkomt dat voedsel in de darmen gaat gisten waardoor zuren ontstaan. Zo kan basenvormende rauwkost zuurvormend werken als het slecht wordt gekauwd.
 • Vermijd suiker, suikerhoudende producten (koek, chocola, snoep, taart, ijs) en voedingsmiddelen met synthetische zoetstoffen (light-frisdrank, light-yoghurt).
 • Verhoog de afvoer van zuren door dagelijks te bewegen en/of te transpireren (sauna).

Zuur of basisch?

Zuur

Zure voedingsmiddelen laten tijdens de vertering een zure reststof achter.

Sterk zuurvormend – Eiwitrijk voedsel met een compacte structuur zoals vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, vleesvervangers en ei.
Zuurvormend – Volkoren graanproducten (zoals volkorenbrood en pasta), peulvruchten en kaas.
Zwak zuurvormend (en zwak basenvormend) – Kwark, noten, zaden, olie en roomboter.

Basisch

Basische voedingmiddelen laten tijdens de vertering een basische reststof achter.

Sterk basenvormend – Eiwitarm voedsel dat rijk is aan mineralen zoals fruit, vruchtensap, groenten, groentesap en aardappels
Basenvormend – Vloeibare zuivelproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt en room
Zwak basenvormend (en zwak zuurvormend) – Kwark, noten, zaden, roomboter en olie

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Ontzuren »