Onderzoek van het Diabetes Fonds schudde heel Nederland deze week wakker: we eten te veel suiker, alleen zijn we ons daar niet bewust van. Zonder dat we het doorhebben sluipt er bij vier op de vijf mensen iedere dag te veel suiker in het voedingspatroon. Zij eten dertig suikerklontjes per dag.
Het Diabetes Fonds onderzocht hoeveel suiker Nederlanders denken dat ze iedere dag binnenkrijgen. Aan duizend mensen werd gevraagd naar hun suikerinname. Het overgrote deel van de deelnemers, 95 procent, schatte dit veel te laag in. Ze dachten dat ze zo’n tien suikerklontjes per dag eten, terwijl het gemiddelde rond de dertig klontjes (120 gram) ligt. Gek vindt het Diabetes Fonds deze inschattingsfout niet, omdat er onnodig veel suikers in producten zitten waarvan je het niet verwacht. Van dressings tot soep uit blik.
Overgewicht en diabetes type 2
Het is geen nieuws dat het eten van grote hoeveelheden suiker niet zonder risico’s is. Die dertig suikerklontjes per dag (of meer!) leiden tot overgewicht en dat verhoogt weer de kans op één van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland: diabetes type 2. Ruim een miljoen Nederlanders hebben deze ziekte en er komen er ruim duizend per week bij, zegt het Diabetes Fonds. Ook wordt het eten van veel suiker gelinkt aan het ontstaan van hart- en vaatziekten en een vergrote kans op een depressie. En dan hebben we het nog niets eens over het effect van suiker op je menstruatiecyclus.
Waar blijft die suikerrichtlijn?
Misschien denk je nu: ‘Waar blijft dan die suikerrichtlijn?’ Nou, die is er dus al. Drie jaar geleden adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om niet meer dan tien procent van de dagelijkse energie-inname uit toegevoegde suikers te halen om overgewicht te voorkomen. In duidelijke taal: dat is vijftig gram voor vrouwen en zestig gram voor mannen. Alleen is de tweede stap om je hier ook aan te houden. En dat is nog niet zo makkelijk, bleek uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. Maar negentien procent van de volwassenen en vijf procent van de jongeren voldoet aan de WHO-richtlijn. Dat komt deels door je eigen suikerinname en omdat suiker overal in verstopt zit.
Minderen met suiker doe je zo
Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt naar beneden te krikken. Met het effect van suiker op je gezondheid in je hoofd en het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie op je netvlies, ontbreekt het waarschijnlijk niet aan de motivatie om te minderen. Met deze tips wordt het nog makkelijker:
- Tackel de grootste suikerbronnen. Wist je dat frisdrank de grootste bron is van suiker? In een glas frisdrank zitten meestal vijf à zes suikerklontjes. Op twee staat snoep. Als je een gevulde koek eet, heb je zo vijf suikerklontjes binnen. Ook in sauzen en dressings en soep uit blik zit veel suiker. Hier lees je alles over de grootste suikerbronnen.
- Lees die etiketten. Niet het leukste klusje, maar wel dé manier om precies te weten wat je koopt en dus eet. Kijk eerst op het etiket of je er expliciet suiker op ziet staan, denk aan druivensuiker, maissuiker en rietsuiker. Speur daarna naar termen die eindigen op -ose, zoals fructose, glucose en sacherose. Staat er een term op het etiket wat eindigt op stroop, honing, nectar of siroop? Dan weet je ook dat er suiker in het product zit. Kijk hier voor meer tips.
- Halveer je portie. Alle suikerrijke producten in één keer uit je voedingspatroon schrappen, is onmogelijk. Begin daarom rustig met het halveren van je portie. Neem bijvoorbeeld een halve gevulde koek en vul je glas tot de helft met frisdrank. Scheelt toch weer!
- Laat pakjes en zakjes in de supermarkt staan. Pakjes, zakjes en kant-en-klaarmaaltijden zitten vaak vol suiker. Laat deze producten daarom in de supermarkt staan en kook zoveel mogelijk vers. Door zelf te koken, weet je precies wat je in de pan gooit.