<-- NIET ACTIEF -->

Goede crèmes smeren en daarna ongezond eten, is hetzelfde als eerst sporten en daarna naar de McDrive rijden. Een gezonde huid start met goede voeding en pas daarna smeren. Wij vroegen verschillende deskundigen wat zij af- en aanraden. Welk voedingsmiddel maakt je huid blij en kan niet in je keukenkastje ontbreken?

Je bent wat je eet, wordt vaak gezegd. Maar betekent dit dat je ook kunt eten voor een gezonde huid? Wij vroegen het verschillende deskundigen. Het oordeel: eet gevarieerd, gezond en evenwichtig. En vermijd bewerkt en suikerrijk eten, zoals chips, fastfood en frisdrank. Maar wat kiezen deskundigen als ze één voedingsmiddel mogen kiezen? Wat is volgens hen hét voedsel dat je huid blij maakt en niet kan missen in je keukenkast of koelkast?

Dit raden deskundigen aan…

Anne Marie Reuzenaar, orthomoleculair voedingsdeskundige: “Water! De huid is één van onze belangrijkste uitscheidingsorganen, waardoor het ook wel onze derde nier wordt genoemd. Niet alleen via de nieren en de darmen verlaten afvalstoffen dus ons lichaam. Voor een goede afvoering van de afvalstoffen zul je 1,5 tot 2 liter water per dag moeten drinken. Een stukje citroen in het water helpt ook bij het goed afvoeren van afvalstoffen. Dit komt door de vitamine C en flavonoïden. Drink ook af en toe gemberthee, ter ondersteuning van de vertering en de lever.”

Esmee Kohler, auteur van Het Normale Dieet: “Ik geloof niet in één wondermiddel, maar ga dan toch voor tomaten. Die bevatten nauwelijks calorieën en zitten bommetje vol voedingsstoffen. Vitamines, mineralen, caroteen: het zit allemaal in deze rode beauty. Daarbij vind je ook lycopeen in de tomaat. Deze anti-oxidant zou de huid beschermen tegen verbranding en veroudering als gevolg van zonlicht. Vooral gekookte tomatenproducten, zoals tomatenpuree, bevatten een hoge concentratie lycopeen. Lekker veel soepjes en gezonde pasta’s eten dus!”

Floor van Boxtel, blogger: “Voor een gezonde huid zijn meerdere vitamines belangrijk, zoals vitamine E. Die haal ik vooral uit olijfolie. Vitamine E verlengt het bestaan van gezonde huidcellen, waardoor het huidveroudering kan vertragen. Ook verstevigt vitamine E de huid. Olijfolie heeft nog een positieve werking op de huid; het bevat namelijk het ontstekingsremmende stofje oleocanthal. En laten kleine ontstekingen in het lichaam nou precies een belangrijke oorzaak zijn van versnelde veroudering! Een goede olijfolie koop je vanaf tien euro per liter in een donker glas. Zorg dat er minimaal ‘extra-vierge olijfolie’ op de verpakking staat. Andere varianten zijn geraffineerd en verliezen grotendeels hun gezonde eigenschappen.”

Roy van der Ploeg, woordvoerder voedingscentrum: “Gezond eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht, gezond lichaam en dus ook de huid. Dat zorgt weer voor een kleinere kans op ziekten en dus een optimale basis voor organen zoals de huid. Ook is het belangrijk om te variëren. Eet je steeds hetzelfde, dan is het lastig om alle benodigde voedingsstoffen, dus vitamines en mineralen, binnen te krijgen. Je gebruikelijke voedingspatroon en het langdurige effect daarvan dat zijn uitwerking heeft op ons lichaam, of specifieker de huid, is dus van belang.”

Foto door: Noah Buscher op Unsplash.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Droge huid »