<-- NIET ACTIEF -->

Arganolie, kokosolie… Staan ze bij jou op de plank? Dan mag daar nu babassu-olie naast komen staan. Het tijdperk lijkt te zijn aangebroken voor deze multifunctionele olie. Tijd om het eens onder de loep te nemen. Wat doet deze olie? Waar gebruik je het voor? Met 4 maak-het-zelf tips!

Babassu-olie komt uit het verre Brazilië, waar de hoge babassupalmen staan. De olie wordt gewonnen uit de kern van de noten, die op een gegeven moment uit de boom vallen. Het wordt toegevoegd aan verzorgingsproducten zoals shampoo en crèmes, maar ook gebruikt in de keuken.

Kokosolie versus babassu-olie

Kokosolie en babassu-olie zouden zusjes kunnen zijn, ze hebben namelijk veel overeenkomsten. Zo zijn ze allebei hard op kamertemperatuur, smelten ze wanneer het je gezicht raakt, komen ze van een palm en bevatten ze grotendeels dezelfde vitamines en voedingswaarden.

Maar beschouw deze oliën niet als een tweeling, want er zijn een paar grote verschillen. Zo kan kokosolie een verzwarend effect hebben op het haar en de huid, terwijl babassu-olie een lichte olie is. Het voedt de huid, maar er blijft geen vettige laag achter. Bovendien trekt de olie snel in, dus je hoeft niet te wachten! En voor de mensen die niet van de sterke geur van kokosolie houden, babassu-olie is een stuk milder en ietwat zoetig.

4 feitjes

  1. De babassu-noot is de sterkste noot ter wereld.
  2. De bruine, langwerpige noten hangen in een soort van druiventros aan de palm.
  3. De olie behoort tot de droge oliën en bevat geen extra vetten. Hierdoor is het ook geschikt voor de vettere huid.
  4. De olie zou de poriën van de (hoofd)huid niet verstoppen.

Multitasker – zo gebruik je babassu-olie

Voedende massageolie
Warm de babassu-olie en breng het rustig aan op de huid. Draai langzaam rondjes met de toppen van je vingers en vervolgens met je handen.

Een warm bad
Laat het bad vollopen en voeg een paar eetlepels babassu-olie toe. Als je er uitkomt voelt je huid zijdezacht!

Deodorant
Meng 2 eetlepels zuiveringszout, 6 eetlepels arrowroot, 10-15 druppels essentiële olie (naar keuze) en een half kopje gesmolten babassu-olie. Laat het afkoelen en het is klaar voor gebruik!

Kokkerellen
Babassu-olie is in de keuken hetzelfde te gebruiken als kokosolie. Bijvoorbeeld als vervanger voor olie om in te bakken en branden of als vervanger voor boter op brood. Ook lekker als ingrediënt in koekjes en gebak.

Maar smeer ook je nagelriemen in, voeg een paar druppels toe aan je shampoo en geef je droge ellebogen een cadeautje. En: je kunt er ook nog je houten snijplank of pollepel mee invetten. Ben je benieuwd of deze olie iets voor jou is? Ga op zoek naar honderd procent babassu-olie (het liefst Fairtrade en/of biologisch) en experimenteer!

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Droge huid »