<-- NIET ACTIEF -->

De hals en handen van een vrouw verraden haar echte leeftijd. Want terwijl we druk zijn om ons gezicht in conditie te houden met foundation, reinigers, dag- en nachtcrème vergeten we onze nek. Hoe vaak smeer jij al die producten ook op je hals? En wat is de juiste verzorging voor je hals?

Terwijl de huid van het gezicht wordt ondersteund met botten, ‘hangt’ de huid van de hals er eigenlijk maar een beetje bij. De zwaartekracht heeft hierdoor eerder effect op de halshuid, met soms een ‘kalkoennek’ als resultaat. Natuurlijk kun je rimpels en een hangende huid niet compleet tegengaan, maar de juiste verzorging maakt wel verschil. Het is simpeler dan gedacht en je hebt géén extra middeltjes nodig. “De huid van de hals is vergelijkbaar met de huid van het gezicht”, Marieke voor ’t Hekke, huidtherapeut en mede-eigenaar van Huid- en Oedeemtherapie Salland, uit. “Je hebt dus geen andere producten nodig, maar je moet de hals wél meenemen in de routine voor het gezicht.”

Smeren tegen de zon

“Tussen het voor- en najaar is het gebruik van zonnebrand sowieso verstandig”, vertelt Voor ’t Hekke. “En dus niet alleen voor je gezicht, maar ook voor de hals. Deze staat onder weerinvloeden, 85 procent van de rimpels komt zelfs door de zon.” De meeste mensen smeren zich in voor de UVB-straling, deze zorgt er namelijk voor dat je (pijnlijk) verbrandt. Maar de UVA-straling dringt juist het diepste in de huid en versnelt de huidveroudering, dus ook dit is een reden om je goed in te smeren. Ook wanneer de zon minder zichtbaar is, zoals in de winter of herfst, is het belangrijk om met zonnebrand te smeren. Gebruik bijvoorbeeld een dagcrème met een UV-factor. De factor kan nooit hoog genoeg zijn, zelfs niet in de winter.

Gezond leven = gezonde huid

Een gevarieerd voedingspatroon zorgt van binnenuit voor een goede huidconditie. Naast voldoende smeren, kan voeding dus bijdragen aan een mooie hals. Roken, alcohol en stress hebben juist een negatief effect op de conditie van de huid.

Stop droogtelijntjes

Met een droge huid krijg je droogtelijntjes, deze doen je ouder lijken. Een goede huidverzorging is daarom belangrijk. Kijk goed naar je huidtype en stem daar je crèmes op af. Een droge huid heeft een vettere crème nodig dan een vette huid, deze zal er juist door verstoppen.

Kijk omhoog!

Hoe vaak kijk je naar beneden, turend naar je mobiel? Te veel en te vaak met het hoofd voorovergebogen zitten, schijnt de elasticiteit van de huid aan te tasten in het onderste deel van het gezicht. Benieuwd hoeveel je nu echt op je mobiel kijkt? De app ‘RealizD’ houdt bij hoeveel uur je werkelijk je telefoon gebruikt én hoe vaak je per dag even je mobiel checkt.

Gezichtsyoga

Stimuleer de onderhuidse bloedsomloop voor een gezondere huid. Hoe? Met gezichtsyoga! Of probeer het met yogaoefeningen, speciaal gericht op de hals. Bij ‘De Leeuw’ ga je op je knieën zitten. Leg je palmen op je knieën en spreid je vingers. Adem diep in door je neus, terwijl je zowel je ogen als je mond ver opent. Steek je tong uit en probeer je kin aan te raken. Span de spieren achterin je keel aan, adem uit. Terwijl je uitademt maak je het geluid ‘ha’. Hiermee train je de platysma, een spier in het halsgebied dat tevens ook vorm geeft aan je hals.