<-- NIET ACTIEF -->

Je wast je haar met shampoo, sopt jezelf in met zeep en gebruikt voor het scheren áltijd scheerschuim. Of sla jij dat laatste wel eens over en maak je je huid niet eens nat? Niet doen! Droog scheren is een nachtmerrie voor je huid. Huidtherapeut Glyonne van Vliet vertelt waarom je deze fout niet moet maken. 

Als de zon schijnt en je eindelijk dat leuke jurkje uit de kast kunt halen, kun je niet wachten om die te showen. Even snel je benen scheren zonder onder de douche te stappen klinkt dan verleidelijk en snel. Maar voor je huid is dit een nachtmerrie. Droog scheren doet meer kwaad dan goed, weet Glyonne van Vliet, huidtherapeut bij de Roosevelt Kliniek. “Als je droog scheert zullen haartjes eerder afbreken. Het resultaat is dan niet alleen minder gladde benen, de kans op rode bultjes, wondjes en jeuk is bovendien veel groter. Omdat de meeste mensen van nature al een droge huid hebben, zal je huid sneller beschadigen. Mijn advies: neem de tijd! Scheren hoeft echt niet elke dag.”

Harsen of scheren?

Omdat haren langzaam groeien, is elke dag scheren dus helemaal niet nodig. Het is zelfs het beste voor je huid om een paar dagen te wachten zodat het de tijd heeft om te herstellen. Als je het doet, doe het dan goed. Maar kun je beter scheren of harsen? Van Vliet: “Het verschil tussen harsen en scheren is dat bij harsen het hele haartje wordt geëpileerd en bij scheren het haartje nog in de huid blijft zitten. Bij harsen heb je langer een gladder resultaat, maar ook dan is een goede huidconditie belangrijk om te voorkomen dat haartjes ingroeien. Wil je voorgoed van je haren af? Dan kan gekozen worden voor definitief ontharen met behulp van een ontharingslaser. De haartjes worden dan definitief verwijderd zonder je huid te beschadigen. ”

Stappenplan voor zijdezachte benen

Als je dan toch liever scheert, dan kun je op een aantal dingen letten. We presenteren een stappenplan voor zijdezachte benen.

Stap 1: Gebruik een dag voor het scheren een exfoliant met AHA. “Die helpt om dode huidcellen makkelijker van nature te verwijderen, maar ook om meer vocht in de huid vast te houden. Deze stap zorgt uiteindelijk voor een beter resultaat.”

Stap 2: Gebruik een schoon en scherp mesje. Vervang je mesje regelmatig.

Stap 3: Maak je huid van tevoren nat. “Dan kunnen haartjes makkelijker geschoren worden. Scheer altijd met de haargroei mee om de kans op wondjes te verkleinen.”

Stap 4: Gebruik altijd een scheerschuim. “Kies een milde scheerschuim zonder alcohol en parfum. Dat zijn vaak ingrediënten die voor irritatie kunnen zorgen.”

Stap 5: Smeer je huid na het scheren in met een bodylotion waar Niacinamide 5% inzit. “Dit helpt om de huidbarrière te optimaliseren en te versterken. Smeer je het liefst elke dag in met een bodylotion, maar zeker na het scheren. Een bodylotion is als een dagcrème voor je huid.

Geen zin in rode bultjes na het scheren? Dan komen deze tips als geroepen.