<-- NIET ACTIEF -->

In de winter kunnen je handen zomaar gaan jeuken, droog worden of zelfs pijn doen. Winterhanden noemen we dat. Je kunt er zelfs weken last van blijven houden. Wat kun je dan het beste doen? Dit zijn vijf tips die echt werken.

Het fenomeen wintertenen kent iedereen, maar onze handen worden nogal eens vergeten. Onterecht, want kou kan ook je handen flink irriteren. Van winterhanden spreek je als je vingers gaan jeuken, als je last krijgt van extreme droogheid, als er roodblauwe of paarsblauwe plekken op je handen ontstaan of als plekjes gaan opzwellen. Hoewel er geen wondermiddel bestaat om deze klachten als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen, kun je wel wat doen om de pijn of jeuk te verminderen. Want: van winterhanden kun je zelfs weken last houden. Daarom delen we vijf tips die echt werken.

1. Drink appelazijn

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar van appelazijn weten we dat je het op talloze manieren kan inzetten. Ook voor winterhanden zou het positief werken. Door elke dag een glas water te drinken met twee theelepels appelazijn, zou je een betere doorbloeding krijgen en daardoor een soepelere huid. De moeite waard om te proberen.

2. Draag katoenen handschoenen

Het ligt voor de hand (leuke woordspeling), maar als je naar buiten gaat is het dragen van handschoenen een must. Hoe minder je handen koud kunnen worden, hoe beter. Dat geldt ook als het niet vriest, want ook wind en regen hebben effect op je handen. Draag in de winter katoenen handschoenen en blijf weg van stoffen als fleece en leer. Dit voelt warm aan, maar doordat je handen er van kunnen gaan zweten, drogen ze juist weer uit. Katoen heeft een ademende werking en is voor winterhanden het meest geschikt.

3. Maak een bad tegen winterhanden

Zijn je handen extreem droog geworden door de kou? Tijd om ze in bad te doen. Ingewikkeld hoeft het niet te zijn, dus met een badje met lauwwarm water en een paar druppels amandelolie zit je al goed. Dompel je handen zo’n vijf minuten onder in het water. Te heet water droogt je handen juist uit, dus denk aan de temperatuur. Dep je handen na het badderen goed droog.

4. Houd je handen vet

Na een bad, is het slim om je winterhanden goed in te smeren. Het is aan te raden om dit zelfs twee keer per dag te doen. Laat je niet verleiden door dure handcrèmes, want die zitten vaak vol met parfum en andere irriterende stoffen. Smeer met vaseline, uiercrème of bijvoorbeeld sudocrème. Als het maar lekker vet aanvoelt. Je handen zullen zijdezacht worden.

5. Doe een handoefening

Net als voor alle anderen delen van je lichaam, is het bewegen van je handen belangrijk. Dit bevordert namelijk de doorbloeding en zo blijven je handen soepel en warm. Zorg dat je niet te lang dezelfde bewegingen maakt, zoals je met typen doet of scrollen op je smartphone. Doe daarom af en toe een handoefening. Een simpele oefening om de spieren op te warmen is het ballen van een vuist. Dat gaat zo: maak een vuist en wikkel je duim over je vingers. Houd dit 30 tot 60 seconden vast en spreid vervolgens je vingers weer. Herhaal deze oefening vijf keer per hand.