<-- NIET ACTIEF -->

Ah! Jeuk! Krabben! Soms jeukt en irriteert je huid zo erg dat je maar door en door wilt krabben. De huidschilfers zie je fladderen, er ontstaan zelfs wondjes maar die jeuk blijft. Heel vermoeiend. Toch is jeuk goed, hoe gek je er ook van wordt. Jeuk is het seintje dat zegt dat er iets aan de hand is met je huid. Maar wat?

Is je huid geïrriteerd, rood, droog, jeukerig of gewoon alles tegelijk? Als je huid je kwelt, moet je er echt mee aan de slag. Het meest belangrijk is dat je de oorzaak achterhaald. Want sorry, de huid is echt de spiegel van je gezondheid. Dus ergens gaat er iets mis. De vraag is alleen: wat?

De huid is heel gevoelig voor verandering in je lijf en alles eromheen. Dus het weer, hormonen, stress, alles wat je eet en hoe je slaapt: je hele doen en laten weerspiegelt de huid. Ga dus als een detective te werk en stel je zelf deze vragen. Zo streep je vanzelf de zeven meest irriterende huidkwellers weg.

1. Is je huid droog?

Voor deze vraag hoef je geen arts te bezoeken: je voelt het vanzelf. Als je huid trekt en jeukt, je droogtelijnen en rode plekken ziet, dan is het antwoord simpel: Ja, je huid is te droog. Als de huid een vochttekort heeft, zal dat bijna altijd resulteren in een geïrriteerde, jeukerige huid. Een vochttekort klinkt misschien simpel, maar dat is het niet. Hoe zit het? Als je huid in goede conditie is, werkt de huid als een stevig gemetseld muurtje. De verdamping van vocht uit de huid is precies geregeld. Maar als de hoeveelheid huidvetten in de huid minder is, is het cement van dat muurtje poreus. De opperhuid houdt niet genoeg vocht vast en daardoor verdampt het vocht in de huid te snel. Je huid voelt droog. Een droge huid jeukt, trekt en schilfert soms.

Probeer bij een droge huid altijd met een crème die vochthuishouding weer in balans krijgen. Smeer je gezicht in met een vette crème zonder parfum als de huid nog vochtig is. Zo zal het vocht minder goed verdampen.

2. Jeukt en irriteert vooral je hoofdhuid?

Een hoofdhuid die jeukt, is vaak ook een hoofdhuid die te droog is. Je huid stopt niet bij je haargrens; ook onder je haar zit je huid. Logisch, jazeker. Maar handel er ook naar! Als je weet dat je gezichtshuid droog en snel geïrriteerd is, is de kans groot dat dit ook zo werkt voor de huid onder je haar.

Gebruik niet elke dag shampoo en föhn je haar zo weinig mogelijk want ook die hitte droogt je hoofdhuid flink uit. Haar houdt warmte vast en ook dit kan zorgen voor jeuk en schilfers, spoel daarom je haar uit als je flink hebt gezweet. Probeer ook zo vaak mogelijk je hoofdhuid te masseren, dit verbetert de bloedsomloop van de hoofdhuid.

3. Heb je veel ‘oud’ zweet?

Een oorzaak dat je huid jeukt, kan komen door zweet. Als zweet op de huid opdroogt, kunnen de zweetklieren verstoppen. Hierdoor kan ‘nieuw’ zweet er niet lekker uit. Dit irriteert, met jeuk als gevolg. Veel mensen met een droge huid zullen weinig douchen (goed!) maar doe dat soweiso wel als je hebt gesport en gezweet.

4. Gebruik je veel cosmetica en douche je graag?

Iedereen houdt van douchen, we verzorgen onze huid vaak grondig en ook is (bijna) iedereen dol op make-up. Maar het zijn juist die drie zaken die een geïrriteerde huid kunnen veroorzaken. Door het vele scrubben en wassen, de ontvettende lotions en de eyeliners met irriterende ingrediënten kan de barrièrefunctie van de huid flink beschadigen. Hierdoor zal er te veel vocht verdampen uit de huid wat zorgt voor irritatie, droogheid, roodheid en schilfertjes.

5. Heb je veel stress en slaap je slecht?

Onderzoek heel kritisch het duo stress en slaap; ze hebben een hotline met je huid. Bij stress maak in je de stofjes cortisol en histamine aan. Deze hormonen verstoren allerlei huidfuncties. Door de stress kunnen huidklachten daardoor toenemen en de huid meer gevoelig maken. Slaap doet juist het tegenovergestelde: tijdens de slaap herstelt de huid zich. Probeer waar mogelijk de stress uit je leven te bannen en geef elke dag maximale voorrang aan … slaap!

6. Zit je veel de airco of bij een kachel?

Als de luchtvochtigheid te laag is, merk je dat aan je huid die gaat trekken en jeuken. De luchtvochtigheid kan op alle momenten in het jaar laag zijn. Bijvoorbeeld in de zomer door de zon en de airco of in de winter door de verwarming. Neem het klimaat binnen en buiten onder de loep en zorg voor een beter huidklimaat. Goed ventileren helpt ook! Doe die ramen open en zet lekker veel planten in huis.

7. Krab je veel?

Als je huid jeukt, ga je krabben. Logisch. Maar toch is het niet goed. Zo maak je je huid alleen maar meer kapot en door de wondjes gaat je huid meer en meer irriteren. Probeer daarom op de huid te kloppen of te tikken, ook dat verlicht de jeuk.

Ook voeding heeft invloed op je huid. Lees hier welke voedingsmiddelen je huid blij maken.

Lees meer over dit onderwerp