<-- NIET ACTIEF -->

Collageen wordt steeds vaker genoemd als hét wondermiddel om je huid jong, strak en rimpelvrij te houden. Het zit in voeding, maar popt ook steeds vaker op in crèmes, supplementen, poeders en zelfs in koffie. Hoe goed werkt dit? En is collageen wel zo natuurlijk?

Zodra je de vijfentwintig bent gepasseerd, is het gedaan met je strakke, jonge huid. Althans, als je de reclamespotjes moet geloven. Oké, eerlijk is eerlijk: je huid veroudert natuurlijk gewoon met je mee. Natuurlijk ouder worden zeggen we prachtig te vinden en tóch smeren we er op los met anti-rimpelcrèmes, gebruiken we collageenpoeder en drinken we tegenwoordig zelfs koffie met collageen. Is het dan echt een wondermiddel?

Wat is collageen?

Collageen, in werkelijkheid een eiwit, staat inderdaad bekend als hét middel voor een stevige huid. Dat komt omdat je huid voor 80 procent bestaat uit deze stof. Door dit eiwit blijft onze huid elastisch en dus ‘rimpelvrij’. Het eiwit zit ook in onze botten, spieren, gewrichten en pezen. Hoe ouder we worden, hoe minder collageen we produceren. Dit merk je dus niet alleen aan je huid, maar ook aan je gewrichten en spieren die stijver worden.

Poeders, supplementen en koffie

Smeren met collageen om je huid strak te houden, klinkt dus eigenlijk heel logisch. Geen wonder dat anti-rimpelcrèmes tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt worden. Maar je kunt het tegenwoordig ook slikken en drinken. Zo zijn er poeders, supplementen en bestaat er zelfs koffie. Het was de reden dat de Keuringsdienst van Waarde onlangs een uitzending maakte over collageen. Wat bleek? Het collageen in al deze poeders en crèmes wordt gemaakt van dierenhuiden, oftewel slachtafval. Laat je niet misleiden door ‘plantaardig’ collageen, want dat bestaat niet.

Collageen in voeding

Cosmetisch Dermatoloog Peter Velthuis vertelt in de uitzending dat smeren met collageen eigenlijk zinloos is. “Het kan helemaal niet in de huid doordringen.” Daar voegt hij aan toe dat als je gewoon gezond en gevarieerd eet, je eigenlijk al voldoende van deze stof binnenkrijgt. Collageen zit namelijk in voeding, zoals in runderbouillon, maar ook in vis in blik zoals makreel of sardines. Het extra slikken ervan is dus overbodig. Volgens diverse onderzoeken kan het slikken van collageen wel een positief effect hebben op je gewrichten. Een studie uit 2009 naar mensen met artritis liet bijvoorbeeld zien dat hun pijn met ruim een kwart afnam. Voor je gewrichten zou collageen dus zomaar wél wat kunnen doen.

De beste anti-rimpelcrème blijft zonnebrand

Zijn huidproducten met collageen dan puur een marketingtruc? Daar lijkt het inderdaad wel op. Er is geen enkele studie die heeft aangetoond dat het slikken of smeren blijvend werkt tegen rimpels. En als er al een positief resultaat was, was dat maar klein. Toch kan je huid na het smeren ermee er wel gezonder en strakker uitzien. Dat komt omdat dit ingrediënt met water bindt in de huid. Helaas is dit effect maar tijdelijk. Het kan je diepere huidlagen niet bereiken, omdat collageen daarvoor te ‘groot’ is. Het beste advies tegen rimpels blijft: niet roken, gezond en gevarieerd eten en zo min mogelijk in de zon. Smeren met zonnebrand dus. Dat werkt écht!