Onze voeten hebben veel te verduren. We wandelen door de bossen, zitten urenlang stil of verhullen ze in strakke, donkere schoenen. Het gevolg: pijnlijke voeten. Heb je weleens last van kalknagels, koude voeten of een pijnlijke hiel? Voortaan herken je jouw voetprobleem wel én weet je wat je er tegen kunt doen. Dit vertellen je voeten over je gezondheid.
Pijnlijke hiel
Intensief sporten of (veel) staand werken kan zorgen voor overbelasting van je hiel, oftewel een peesplaatontsteking. Vooral bij lang stilstaan of stilzitten merk je pijn.
Wat kan ik doen? Om minder last te hebben, is het belangrijk om je spieren goed op te warmen. Draag comfortabele schoenen en smeer een beschermende gel op je hiel.
Wanneer naar de huisarts? Peesplaatontsteking klinkt heftiger dan het is. Naar de huisarts gaan is (meestal) niet nodig.
Kalknagels
Een schimmelinfectie aan de nagel is de meest voorkomende oorzaak van nagelproblemen. Wie eenmaal een kalknagel (een dik, dof, grijs-gele nagel) heeft gehad, zal weten hoe hardnekkig dit kan zijn.
Wat kan ik doen? Behandel een kalknagel snel. Er zijn diverse zelfzorgmiddelen verkrijgbaar zoals vloeistof, olie, spray en kalknagelpennen.
Wanneer naar de huisarts? Als de kalknagel hardnekkig is en terugkeert. De schimmel wordt dan vaak bestreden door het slikken van medicijnen of antischimmel tabletten. Deze zijn alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar. Ook een pedicure kan je helpen bij kalknagels.
Hoe te voorkomen? Een kalknagel heeft de neiging om nog een keer om het hoekje te komen kijken. En misschien wel vaker… Deze tips helpen je om voor eens en voor altijd af te rekenen met de schimmel:
- Was sokken op 60 graden
- Knip of vijl je teennagels recht af
- Draag badslippers in openbare ruimtes
- Droog de huid tussen je tenen goed
- Draag ventilerende schoenen
Je voeten goed verzorgen? Zo maak je een goed voetenbad.
Koude voeten
Brrr, je voeten zijn net ijsklompjes en lijken maar niet warm te worden. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen, door een andere vetverdeling en hormoonspiegel.
Wat kan ik doen? Trek warme sloffen of dikke sokken aan, ga bewegen, neem een wisseldouche (warm-koud) of geef jezelf een voetenmassage.
Wanneer naar de huisarts? Als je vaker last hebt van koude voeten. Dit kan een teken zijn van een slechte doorbloeding. De huisarts kan je bloeddruk controleren.
Opgezwollen voeten
Na een lange tijd staan, met warmte, of tijdens een lange reis, kunnen je voeten tijdelijk opzwellen. Geen paniek. Alleen als het langere tijd aanhoudt, is het belangrijk om het in de gaten te houden.
Wat kan ik doen? Meer bewegen zorgt voor een betere vochthuishouding, een betere stofwisseling en een betere bloedcirculatie. Ook meer water drinken helpt om afvalstoffen af te voeren. Ga je een lange reis maken? Sta regelmatig op en maak een rondje of maak cirkelende bewegingen met je voet en opwaartse bewegingen met je kuiten.
Wanneer naar de huisarts? Als de voeten langdurig opgezwollen blijven, kan er meer aan de hand zijn. Opgezwollen voeten kunnen aangeven dat je een slechte doorbloeding, traag werkende schildklier, nierprobleem of bloedpropje hebt.
Brandende voeten
Een brandend gevoel komt veel voor onder diabetespatiënten bij wie het perifere zenuwstelsel is aangetast. Het kan ook veroorzaakt worden door een vitamine B-tekort, voetschimmel, chronische nieraandoeningen, slechte bloedcirculatie in de benen en voeten of door een traag werkende schildklier.
Wat kan ik doen? Simpele hulpmiddelen kunnen de klachten iets verlichten. Denk aan een inlegzool, katoenen sokken, voetbad met lavendelolie of een koud washandje.
Wanneer naar de huisarts? Als je langdurig last blijft houden. Misschien is er meer aan de hand dan een onschuldig brandend gevoel.
Kramp in je voeten
Je valt bijna in slaap en dan … kramp in je teen. Ai! Dit doet vaak flink pijn, maar het heeft weinig te betekenen. Bijna iedereen heeft er weleens last van. Teenkramp komt vaker voor bij zwangere vrouwen en 65-plussers, omdat het te maken kan hebben met een tekort aan magnesium of vocht, vermoeidheid en de slaaphouding.
Wat kan ik doen? Vind een balans tussen ontspanning en inspanning, houd je voeten warm en drink voldoende. Masseren, wrijven of rekken kan ook helpen.
Wanneer naar de huisarts? Kramp kan ook duiden op een mineralentekort. Je kunt dan even langs gaan bij de huisarts of diëtist.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.