<-- NIET ACTIEF -->

Kalknagels houden we graag verborgen. Door een lakje, dichte schoenen of sokken. Maar wat heeft kalk eigenlijk met kalknagels te maken? We zochten uit: zit er kalk in kalknagels?

Nagels zijn huidcellen die verhoornd zijn en vooral uit keratine bestaan. Ze geven bescherming aan de gevoelige toppen van de vingers en tenen. Als het goed is, zorgt je weerstand voor het bestrijden van slechte bacteriën en schimmels, maar soms is je weerstand wat lager. Loop je dan een schimmel tegen het lijf, dan kan deze zich in de nagel nestelen en ontstaat er een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd. Dat laatste is een betere benaming, want het heeft niets te maken met kalk. Het uiterlijk – een dikke, doffe, grijs-gele nagel – wekt alleen de associatie met kalk. Zo’n 4,4 miljoen Nederlanders heeft weleens last van kalknagels.

Oudere mensen hebben vaker kalknagels

Oudere mensen hebben dertig keer meer kans om een kalknagel op te lopen: van de 70-plussers heeft dan ook veertig procent last van schimmelnagels. Een theorie is dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen, waardoor ze bij jongere mensen eerder verleden tijd zijn. Misschien speelt dat een rol. Tussen mannen en vrouwen is geen verschil.

Zo houd je je teennagel gezond

Om je tenen gezond te houden, knip of vijl je je teennagels recht af. Ronde of ovale nagels groeien sneller in en kunnen ontstekingen veroorzaken. Vijl steeds vanaf de zijkant naar het midden toe. Gebruik een bokkenpootje van rubber om de nagelriem zachtjes terug te duwen. Let op: een kalknagel is de grootste teenafknapper want het is besmettelijk. De schimmel kan al worden overgedragen bij voetjevrijen!

Maak je nagels zomerproof in 5 stappen

Gelig, dik en dof. Kalknagels zijn niet bepaald het toonbeeld van schoonheid. Behandel ze daarom zo snel mogelijk om nog deze zomer lekker met je tenen te kunnen wiebelen in je slippers. Hoe? Zo:

Stap 1: Naar de pedicure

Ga naar de pedicure, die kan de verdikking wegfrezen en tips geven voor de juiste voetverzorging.

Stap 2: Vijl

Probeer met een vijl of puimsteen de nagel bij te werken.

Stap 3: Gebruik een kalknagelpen

Gebruik bij een milde vorm van kalknagels kalknagelolie, -spray of -pen.

Stap 4: Draag altijd slippers

Schimmels houden van warme en vochtige ruimtes zoals sauna’s, zwembaden en doucheruimtes. Ontloop ze door in deze ruimtes slippers te dragen!

Stap 5: Naar de huisarts

Ga bij een hardnekkige kalknagel naar je huisarts voor medicatie. Dat zal, na onderzoek, meestal een antischimmelmiddel zijn.