Eén op de vijf zonnebrandsprays met factor 30 behaald niet de beloofde bescherming, constateert De Consumentenbond. Best veel! Alsof dat nog niet genoeg verwarring met zich meebrengt, blijkt ook dat deskundigen geen eenduidig zon- en smeeradvies hebben. Hoe zit dat? Plus, tien dingen die we wel weten over gezond zonnen en smeren.
De zon is terug! Dat betekent naar buiten, genieten van bloeiende bloemen en festivals. Maar het is ook een tijd waarin de adviezen over zonnebrand om de oren vliegen. Zo meldde RTL Nieuws onlangs dat er een discussie is over het wel of niet smeren met zonnebrand, omdat je huid zichzelf ook beschermt. Business Insider publiceerde afgelopen week een artikel waarin juist staat dat je voor een volledige bescherming minimaal factor 30 moet gebruiken. En wetenschapsjournalist Ionica Smits nam de proef op de som en beschrijft in haar column voor de Volkskrant dat ze met minder dan zeven theelepels (het advies van de KWF, red.) veilig uit kan en dat het advies nogal vaag is. Want hoe groot zijn de theelepels: gaat het om afgestreken of bolle lepels crème?
Nederland heeft geen zon- en smeeradvies
Hoe zit het nu: wat is het smeeradvies? Dat blijkt een lastige vraag, want ook deskundigen weten het niet of zijn het niet met elkaar eens. Er is geen eenduidig advies, concluderen stralingsdeskundige Harry Slaper, directeur-bestuurder van het Huidfonds Jantine van ‘t Klooster en dermatoloog Koen Quint in het juninummer van gezondNU.
En dan blijkt nu ook nog dat niet alle zonnebrandsprays en -crèmes doen wat ze beloven. Ingewikkeld! En dat terwijl smeren moet, want, zegt Quint: “Alleen al tussen 2006 en 2016 is de toename van nieuwe patiënten met huidkanker enorm: van 34 duizend naar meer dan 55 duizend nieuwe patiënten per jaar. Jaarlijks overlijden 900 mensen aan deze ziekte. Het aantal mensen met huidkanker kunnen we beperken door zélf iets te doen aan ons zongedrag. Onze mindset moet veranderen.”
In het juninummer van gezondNU lees je waarom er geen algemeen smeeradvies is. En ook: loop je een vitamine D-tekort op door zonnebrand te smeren? Bescherm je de huid door bruin te worden?
10 feiten over verstandig te zonnen en smeren
Hoewel er geen smeeradvies is, weten we gelukkig wel iets over gezond zonnen en smeren. De tien belangrijkste feiten over zonnen en smeren op een rij:
- Bescherm jezelf tegen UVA én UVB.
- Houd rekening met de beschermingsfactor (SPF); met factor 30 zit je sowieso goed.
- Check de ingrediëntenlijst als je twijfelt over de stoffen in zonnebrandcrèmes. Let dan op parfums, alcohol en mogelijke hormoonverstorende stoffen zoals oxybenzone en nanodeeltjes.
- Ga niet volledig af op de prijs, dat is namelijk geen garantie voor een goede zonnebrandcrème.
- Gebruik liever geen spray: je smeert dan al snel te weinig en de zonnebrand vliegt alle kanten op.
- Let op de zonkracht. Op de website van het RIVM kun je zien wat de actuele zonkracht is en de kracht over het verloop van de dag.
- Geniet van de zon, maar voorkom verbranding.
- Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.
- Bescherm je huid. Denk aan een pet, lange kleding en zonnebril.
- Bouw het aantal uren in de zon langzaam op en verklein de kans op verbranding.
Update (19-07-2019): Het Consortium Huidkanker (groep van experts) van het Huidfonds heeft inmiddels een eenduidig zonadvies op maat ontwikkeld, die rekening houdt met variabelen zoals huidtype, jaargetijde en UV-straling. Er is een studie gedaan en op basis daarvan is een concept op papier gezet. Dit concept ligt nu bij het RIVM om zo hopelijk tot een breed gedragen consensus te komen. Hoe lang het nog gaat duren totdat dit concept uitgewerkt is tot een daadwerkelijk zon- en smeeradvies, is nog niet duidelijk.