Intermittent fasting klinkt misschien nog als een ver-van-je-bed-show, want een periode niet eten klinkt voor de meesten vooral extreem, ongezellig en ingewikkeld. Toch is vasten razend populair. Waarom? Laat je verrassen door deze vijf redenen om intermittent fasting te proberen.
1. Afvallen gaat makkelijker
Het is misschien wel de grootste motivatie om vasten uit te proberen: het kan helpen om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Door een periode niet te eten, bijvoorbeeld van 20.00 uur in de avond tot 12.00 uur in de middag, komt je lichaam eindelijk aan vetverbranding toe. En dat is nu net wat nodig is om succesvol af te vallen, als dat natuurlijk je doel is. Dat komt omdat het lichaam altijd eerst de suikervoorraden leegmaakt en door te blijven eten worden die steeds maar weer aangevuld. Door te vasten geef je je lichaam de kans en de tijd om vet te verbranden. Maar dat is volgens voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut Nanneke Schreurs nog niet alles: “Door op minder tijdstippen te eten, bouw je een wekelijks calorietekort op. Dit helpt heel veel mensen op een makkelijke en goed vol te houden manier af te vallen.”
2. Minder snackattacks
Afvallen is niet de enige reden om te vasten, want veel mensen doen het ook vooral omdat ze het een gezonde manier van leven vinden. De gedachte daarachter is dat je vroeger ook als mens soms weinig te eten had en nu eten we vooral veel te veel en te vaak. Vasten heeft meerdere gezondheidsvoordelen, waar een stabielere bloedsuikerspiegel er één van is. Doordat je op vaste tijden eet, zal je bloedsuikerspiegel minder uitschieters hebben en dat betekent automatisch minder snackattacks. Hoewel het niet betekent dat je nooit meer iets lekkers mag, zijn verleidingen wel veel makkelijker te weerstaan.
3. Ook de wetenschap is positief
Goed nieuws: de eerste onderzoeken naar de effecten van intermittent fasting zijn positief. Het gaat dan vooral over de resultaten op korte termijn, want over de lange termijn kan nog weinig gezegd worden. Onderzoeken tonen aan dat vasten inderdaad kan helpen bij afvallen en het nog meer gunstige gezondheidseffecten heeft. Zo helpt het om een hoge bloeddruk en het cholesterol te verlagen. En dat verkleint weer de kans op hart- en vaatziekten.
4. Meer inzicht in wat je eet
Eet jij het liefst de hele dag, maar heb je eigenlijk geen idee wat je allemaal eet? Door te vasten krijg je inzicht in wat én hoeveel je eet. Dit is meteen een slimme manier om erachter te komen of je nog ongezonde gewoonten hebt. Het zorgt dus ook voor een stukje bewustwording. Daarnaast zorgt het voor rust en regelmaat in je hoofd als je op vaste tijden eet. Schreurs: “Voor de meeste mensen is het lastig om balans te brengen in hun voedingspatroon. We leven nu eenmaal in een omgeving waarin we continu omringd worden door overvloed. Door intermittent fasting breng je weer balans tussen overvloed en schaarste, iets waar ons lichaam het beste op reageert. Door het inplannen van bepaalde periodes waarin je minder of niets eet, hoef je niet steeds na te denken of je misschien wel te veel eet op de andere momenten. Daarnaast geeft het vrijheid als je ervaart dat je niet afhankelijk van voeding hoeft te zijn en je ook prima langere tijd zonder eten kunt.”
5. Je kunt er je eigen draai aangeven
Een groot voordeel van vasten, is dat het op 1001 manieren kan. Je kunt daarmee zelf ontdekken wat je fijn vindt. Een van de bekendste vormen van intermittent fasting is de 6:8 methode. Je eet dan 16 uur per dag niets en in de overige 8 uur twee of drie maaltijden. Simpel gezegd slaan de meesten hun ontbijt over. Het kan ook extremer: zoals een of twee dagen per week niets eten en vijf dagen wel of om de dag wel en niet eten. Wat je ook uitprobeert, bouw het wel rustig op. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen.
Zin om intermittent fasting te proberen? Het boek Intermittent fasting van Nanneke Scheurs staat vol tips en tricks.
Foto door RODOLFO BARRETO op Unsplash.