Boerenkool is een veelzijdige groente. Niet gek, want deze donkergroene kool bevat veel vitamine K en zelfs meer vitamine C dan sinaasappels. Tóch gebruiken wij het vooral in de Hollandse stamppot. Dat kan anders! Daarom acht manieren om vaker boerenkool te eten, zonder te stampen.
1. In een smoothie
Een heel eenvoudige manier om meer groente binnen te krijgen, is het drinken van een smoothie. Ook boerenkool kun je prima in smoothies verwerken, alleen is de smaak wel uitgesproken. Door het te combineren met zoeter fruit zoals banaan, peer of ananas smaakt het toegankelijker. Voor 2 glazen: 100 gram boerenkool, 1 banaan, 1 peer, handje witte druiven en water naar smaak. Als je een stevige smoothie wil, voeg je minder water toe.
2. Groene pasta
Kleur je pasta’s groen met boerenkool! Wat dacht je van een spaghetti met boerenkool, ham en ansjovis. Een heerlijke combi en supergezond.
3. Gezonde chips
Misschien ken je al de gezonde chips-varianten, gemaakt van courgette of wortel, maar ook boerenkool is hier heel geschikt voor. Leg de kool op een bakplaat met bakpapier. Verdeel wat olijfolie, zeezout en peper erover, zet de oven op 180 graden en na 10 minuten is je boerenkoolchips klaar! De chips hoort een beetje knapperig te zijn, al is het niet zo knapperig zoals je gewend bent bij gewone chips.
4. Wrap it up!
Natuurlijk kun je boerenkool eten in een wrap, met bijvoorbeeld mais en ananas. Maar je kunt de groente ook zélf als wrap gebruiken! De verse koolbladeren vul je dan met een mengsel van bijvoorbeeld zilvervliesrijst, zwarte bonen en kastanjechampignons. Het proberen waard!
5. Vullende salade
Boerenkool associëren de meeste mensen met warme, winterse gerechten, maar je kunt ook de sla vervangen door boerenkool. Door de kool bevat deze salade veel meer vezels, dus ben je snelner verzadigd. Een echte maaltijdsalade dus! Boerenkool kan rauw gegeten worden, maar om het iets minder taai te maken kun je het ook even kort roerbakken.
6. Taart als avondeten
Er zijn veel lekkere recepten voor een hartige taart te vinden, zo ook een hartige taart met boerenkool, geitenkaas en paprika. Of met spek en fetakaas. Kun je niet zonder de vertrouwde stamppot? Je kunt ook heel goed een hartige taart van boerenkool met rookworst maken!
7. Met extra pit
Met boerenkool kun je makkelijk en snel een gerecht op tafel zetten door het te roerbakken. Lekker met cashewnoten en sambal of juist in combinatie met andere groenten zoals broccoli.
8. Groene mojito
Het bewijs dat boerenkool zoveel meer is dan een stamppot: de groene mojito! In New York is boerenkool zelfs op de cocktailkaart te vinden. Doe hiervoor de kool in de blender met witte rum, suiker en limoen. Even mixen en je bent klaar om met je gifgroene mojito het weekend in te luiden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeld: Pexels