Ongetwijfeld een vast onderdeel in je rauwkostsalade: de paprika. Met deze vitaminebom kun je écht alles. Van broodbeleg tot pastasaus tot smoothie. Wij vertellen je alles wat je wil weten over de paprika én we geven je volop inspiratie om te kokerellen met deze veelzijdige groente.
1. Familie van de peper
Niet voor niets lijkt een puntpaprika verdacht veel op een Spaanse peper. De paprika is namelijk familie van de peper. Het verschil tussen deze twee groenten? Pepers bevatten capsaïcine en paprika’s niet. Gelukkig maar, want capsaïcine zorgt ervoor dat pijnreceptoren op de tong gestimuleerd worden. Deze recepten zorgen ervoor dat je een pijnlijke en hete smaak ervaart.
2. Een bom van vitamine C
Paprika’s zijn echte vitamine C bommen. Deze groente bevat per 100 gram zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel. Ook leuk om te weten: de verschillende kleuren van deze groente hebben verschillende hoeveelheden vitamine C. De gele variant bevat veruit het meeste vitamine C. Onderstaande getallen zijn afkomstig van het ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten.
- Gele paprika: 183,5 mg vitamine C per 100 gram
- Rode paprika: 127,7 mg vitamine C per 100 gram
- Groene paprika: 71 mg vitamine C per 100 gram
3. Een groene paprika is een onrijpe paprika
We kennen de groene, gele, oranje en rode paprika. Deze vruchten beginnen allemaal als groene paprika. De andere kleuren ontstaan naarmate de groente verder rijpt. Om diezelfde reden is de groene vrucht een beetje bitter en is de rode variant het zoetst. Maar wist je dat er naast rood, geel, oranje en groen nog meer paprikakleuren bestaan? Zo zijn er witte, paarse, mintgroene en bruine varianten van deze groente.
4. Paprika’s en het klimaat
Groentes zijn over het algemeen – ten opzichte van andere voedingsmiddelen – een duurzame keus. Maar in vergelijking met andere groentes kunnen paprika’s een iets hogere klimaatbelasting hebben. Dit komt omdat ze meestal in kassen worden gekweekt. Wil je rekening houden met het klimaat? Kies dan voor paprika’s met het Europees biologisch keurmerk, het Demeter keurmerk, het EKO-keurmerk of het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof.
5. Zó snijd je deze groente het best
Op een makkelijke manier paprika’s snijden? Probeer eens de volgende snijtechniek: snijd eerst de onder- en bovenkant van de groente af. Snijd de paprika vervolgens aan één zijkant open en verwijder de zaadlijsten. Hierna kun je de rest van het vruchtvlees gemakkelijk in dunne reepjes snijden. Het vruchtvlees van het kapje van de groente kun je om de steel heen wegsnijden om zo min mogelijk van de groente te verspillen.
Wat doe je vervolgens met die reepjes paprika? Gril de reepjes voor in je salade, gril en blend de reepjes door de hummus, maak er frietjes van in de airfryer of beleg je pizza met deze reepjes.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.