<-- NIET ACTIEF -->

In Amerika vind je boerenkool op iedere hoek van de straat, van boerenkoolchips tot ‘kale’ in smoothies. Niet gek, want deze donkergroene groente bevat veel vitamine K en zelfs meer vitamine C dan sinaasappels. Toch gebruiken wij boerenkool vooral in de Hollandse stamppot. Dat kan anders! Daarom acht manieren om vaker boerenkool te eten, zonder te stampen.

1. Boerenkool smoothie

Een heel eenvoudige manier om meer groente binnen te krijgen, is het drinken van een smoothie. Ook boerenkool kun je prima in smoothies verwerken, alleen is de smaak wel uitgesproken. Door het te combineren met zoeter fruit zoals banaan, peer of ananas smaakt het toegankelijker. Voor 2 glazen: 100 gram boerenkool, 1 banaan, 1 peer, handje witte druiven en water naar smaak. Als je een stevige smoothie wil, voeg je minder water toe.

2. Groene pasta

Kleur je pasta’s groen met boerenkool! Wat dacht je van een spaghetti met boerenkool, ham en ansjovis.

3. Gezonde chips

Misschien kende je al de gezonde chips-varianten met courgette of wortel, maar ook boerenkool is hier heel geschikt voor. Leg de boerenkool op een bakplaat met bakpapier. Verdeel wat olijfolie, zeezout en peper erover, zet de oven op 180 graden en na 10 minuten is je boerenkoolchips klaar! De chips hoort een beetje knapperig te zijn, al is het niet zo knapperig zoals je gewend bent bij gewone chips.

4. Wrap it up!

Natuurlijk kun je boerenkool eten in een wrap, met bijvoorbeeld mais en ananas. Maar je kunt ook de boerenkool zélf als wrap gebruiken! De verse boerenkoolbladeren vul je dan met een mengsel van bijvoorbeeld zilvervliesrijst, zwarte bonen en kastanjechampignons.

5. Vullende salade

Boerenkool associëren de meeste mensen met warme, winterse gerechten, maar je kunt ook de sla vervangen door boerenkool. Deze salade is zo vezelrijk door de boerenkool, dat je snel verzadigd bent. Een echte maaltijdsalade dus! Boerenkool kan rauw gegeten worden, maar om het iets minder taai te maken kun je het ook even kort roerbakken.

6. Taart als avondeten

Er zijn veel lekkere recepten voor een hartige taart te vinden, zo ook voor boerenkool. Bijvoorbeeld een hartige taart met boerenkool, geitenkaas en paprika. Of met spek en fetakaas. Kun je niet zonder de vertrouwde stamppot? Je kunt ook heel goed een hartige taart van boerenkool met rookworst maken!

7. Met extra pit

Met boerenkool kun je makkelijk en snel een gerecht op tafel zetten door het te roerbakken. Lekker met cashewnoten en sambal of juist in combinatie met andere groenten zoals broccoli.

8. Groene mojito

Het bewijs dat boerenkool zoveel meer is dan een stamppot, de groene mojito! In New York is boerenkool zelfs op de cocktailkaart te vinden. Doe hiervoor boerenkool in de blender met witte rum, suiker en limoen. Even mixen en je bent klaar om met je gifgroene mojito het weekend in te luiden.