<-- NIET ACTIEF -->

Kliekjes. Wie is er niet fan van? Even laten ontdooien, opwarmen en tada: er staat in een mum van tijd een gezonde maaltijd op tafel. Handig voor als je weinig tijd hebt. Simpeler kan niet, zul je denken, maar toch kun je met kliekjes eten de mist ingaan. Hoe? We sommen de belangrijkste valkuilen voor je op.

1. Kliekjes te lang bewaren

Voedsel weggooien is natuurlijk zonde, maar dat betekent niet dat je kliekjes eeuwig kunt bewaren. Bereid voedsel kun je maar twee dagen in de koelkast bewaren. Ga daar dus niet laconiek mee om, want voordat je het weet heb je een voedselvergiftiging te pakken. Pas zeker op met vis en vleesgerechten en kant-en-klare maaltijden. Omdat je het niet zelf hebt bereid, heb je geen idee of dat maaltje van de Chinees wel zo vers was.

Tip: In de vriezer kun je kliekjes zeker twee maanden bewaren. Schrijf wel altijd de datum op van het moment dat je het gerecht in de vriezer stopte.

2. Eten niet goed laten afkoelen

Heb je genoeg eten over voor al je buren? Tijd om de boel in te vriezen. Denk er wel aan dat je het gerecht eerst goed laat afkoelen. Doe dat niet in de koelkast, want dan wordt de temperatuur daarin te hoog en bederven je andere boodschappen sneller. Stop je kliekje ook niet direct in de vriezer. Dan krijg je last van ijsvorming en zal de kwaliteit van je gerecht verminderen.

Tip: Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje water zet. Laat het niet langer dan twee uur buiten de koelkast of vriezer staan.

3. Opwarmen in de magnetron

Hoera! Je kliekje is ontdooid (doe dat altijd in de koelkast). Nu is de volgende stap alleen nog opwarmen. Hoe doe je dat het beste? Veel mensen gebruiken daarvoor de magnetron, maar gaan daarmee de fout in dat eten in de magnetron niet altijd goed verhit wordt. Een deel kan dan warm zijn en de rest nog bevroren. Daar kun je ziek van worden.

Tip: Als je kiest voor opwarmen in de magnetron, schep het eten dan regelmatig om. Ga je liever voor veiligheid? Warm je kliekje dan op in een koekenpan.

Gezondheid kan soms behoorlijk ingewikkeld worden. Waarom zou je er dan überhaupt aan beginnen? Hé hola, zo zijn we niet getrouwd. In deze rubriek tackelen we veelgemaakte fouten én trommelen we per valkuil de beste tips voor je op. Zo wordt kiezen voor gezond ineens een piece of cake (nou ja, niet letterlijk).

Je gezicht reinigen? Voorkom dan deze valkuilen.