<-- NIET ACTIEF -->

Trek je kaplaarzen aan, ga het bos in en rapen maar. De herfst is hét seizoen om kastanjes te rapen. Leuk als decoratie voor de herfsttafel, maar vooral lekker om ouderwets te poffen. Nog nooit gedaan? Geen punt. Met dit stappenplan wordt het een makkie.

Kastanjes vallen vaak tot ongeveer half november, dus je hebt nog tijd genoeg om je slag te slaan in het bos. Eenmaal thuis verdient deze noot zeker een plek op het menu. Je kunt er puree van maken, ze in je soep verwerken, maar natuurlijk blijft het allerlekkerste: ouderwets poffen. We vertellen je stap voor stap hoe je dat doet.

1. Raap de tamme variant

We beginnen dit stappenplan met een waarschuwing, want niet alle kastanjes kun je eten. Er zijn twee soorten: de wilde en de tamme kastanje. Die laatste kun je eten, van die eerste kun je flink buikpijn krijgen. De tamme kastanje is te herkennen aan de lange, dunne stekels, terwijl de wilde kastanje wilde, korte punten heeft. Ook als je de schil verwijdert zie je direct het verschil. De tamme kastanje is niet helemaal rond. Ze hebben een platte kant en aan de bovenkant een klein puntje. De wilde kastanje is juist wél mooi rond. Op de website van Wildplukwijzer kun je zien waar je tamme kastanjes kunt rapen.

2. Haal ze uit de bolster

Neem vooral de noten uit het bos mee waarvan al deels hun bolster, het stekelige omhulsel, open is. Dit scheelt je veel werk. Als de kastanjes nog in hun bolster zitten moet je die eerst verwijderen. Dit kan een flinke klus zijn. Je kunt er met je schoen op gaan staan, maar dan wordt de noot zeker plat. Draag handschoenen en gebruik bijvoorbeeld een schroevendraaier. Dan gaat het een stuk makkelijker.

3. Check of ze goed zijn

Wil je weten of de tamme kastanjes die je hebt geraapt goed genoeg zijn om te eten? Doe ze dan in een kom met water. Als ze boven komen drijven zijn ze uitgedroogd. Zinken ze naar de bodem, dan zijn ze klaar om te bereiden.

4. Kerf een kruisje

Kerf nu met een mes een kruis in alle kastanjes. Dit doe je in de bovenkant, bij het pluimpje. Als je dit vergeet zullen de kastanjes als popcorn in de lucht stuiteren. Door het kruisje kan de stoom ontsnappen. Snijd goed door de schil. Laat de kastanjes daarna een half uur weken in koud water.

5. Verwarm de oven voor

Verwarm eerst de oven voor tot 200 graden. Als je geen oven hebt, kun je het ook in een pan doen mét deksel of buiten op de barbecue. Leg de kastanjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze zo’n 20 tot 30 minuten. De kastanjes zijn klaar als ze zacht zijn en de schil geopend is. Haal ze dan uit de oven en laat ze ongeveer vijf minuten rusten onder een theedoek.

6. Pellen maar

Het pellen van de kastanjes is een tijdrovend klusje, maar het makkelijkste als ze nog warm zijn. Pel ze daarom één voor één, zodat de rest onder de handdoek lekker warm blijft. Verwijder zowel de harde buitenste schil als de zachte binnenste schil.

7. Serveer met boter of honing

Yes! Je gepofte kastanjes zijn nu klaar om gegeten te worden. Eet ze puur natuur of als je van hartig houdt met een klontje boter en wat peper en zout. Houd je van zoet? Meng ze dan met een likje honing.

Wil je weten waarom kastanjes zo gezond zijn? Dat lees je hier.