Maart en april zijn dé maanden om brandnetels te oogsten. Pluk vooral de jonge toppen, die zijn heerlijk en ook nog eens supergezond. Dus doe je handschoenen aan, bedek je armen en sla je slag. Dit maak je met brandnetel.
Het is misschien wel een van de bekendste eetbare planten in Nederland: brandnetel. Een grote ergernis als je in een park loopt en een brandnetel je prikt, maar oh zo lekker in de thee of soep. Hoe gezond is deze plant? En wat kun je ermee?
Brandnetel is gezond, hoe zit dat?
Waarom zijn brandnetels zo gezond? Ze zitten allereerst boordevol voedingstoffen. Denk aan mineralen zoals ijzer, calcium, mangaan, silica (goed voor je nagels!). Daarnaast zit er in brandnetel flink wat chlorofyl. Dat verbetert de zuurstofopname in het lichaam en draagt bij aan een goede ontgifting. Let op: als je overgevoelig bent voor histamine, kun je deze plant beter laten staan.
De haartjes van de brandnetel bevatten bovendien ontzurende stoffen en zorgen voor een goede doorbloeding. Mensen met gewrichtsklachten lijken hier baat bij te kunnen hebben. Brandnetel is niet alleen goed voor je gewrichten, dankzij zijn prikkelbare karakter activeert hij vaak ook de werking van onder andere je weerstand, urinewegen en spijsvertering.
Eerste Hulp Bij een Brandnetelprik
De bladeren van de brandnetel zitten vol brandharen, die afbreken als je aan de plant komt. Vandaar dat het prikt en je jeukende bultjes krijgt als je in contact komt met brandnetel. In diezelfde brandharen zit ook histamine. Eet je brandnetels, dan verwijdt de histamine je bloedvaten, waardoor je ijzer beter kunt opnemen. Als je geprikt bent door een brandnetel, kijk dan even om je heen. Hondsdraf, weegbree en klimop zijn plantjes die het ergste leed kunnen stillen. Ze groeien vaak in de buurt. Kneus een blaadje en leg dat op de zere plek. Vaak verzacht dit direct.
Brandnetel is gezond voor de bodem
Je vindt de brandnetel overal ter wereld, zelfs op stortplaatsen of braakliggende terreinen, maar ook in bossen en op akkers. Het liefst groeit hij op plekken die door de mens zijn omgewoeld. Als je de grond een aantal jaren met rust laat, trekt de brandnetel zich vanzelf terug. De plant helpt vervuilde, omgewoelde grond ‘op te ruimen’ en brengt weer structuur aan, zodat er daarna andere planten kunnen groeien. In de wortel zit zoveel groeikracht en energie opgeslagen dat hij vrijwel onuitroeibaar is.
Duurzame kledingkeuze
Na april kun je beter geen brandnetel meer plukken. Hij is niet meer zo lekker. Maar de lange, taaie vezels die ontstaan als de temperatuur omhoog schiet, zijn perfect als grondstof voor textiel. Heb je een nieuwe broek of blouse nodig? Ga eens op zoek naar kleding gemaakt van deze plant.
Dit maak je met brandnetels
Onze eigen columnist Anne Marie Reuzenaar is fan van de brandnetel en niet alleen vanwege zijn geneeskrachtige veelzijdigheid, maar ook als keukentalent. Dit maakt zij ermee:
- Brandnetelwater. Was de brandneteltoppen goed en doe ze in een fles water. Laat trekken en drink het water gedurende de dag.
- Brandnetelthee. Je kunt de brandnetels met lauw water wassen en laten drogen. Van de gedroogde bladeren zet je thee.
- In een salade. Laat de jonge brandneteltoppen een halfuur in lauw water weken, zodat ze niet meer prikken. Schud ze droog en snijd ze fijn. Verwerk dit door een salade.
- Brandnetels smoren. Was de planten en smoor ze in wat olijfolie.
- Brandnetelomelet. Was de brandnetels, snijd ze fijn en klop ze door de eieren. Bak de omelet.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.