<-- NIET ACTIEF -->

Ineens had de Hollandse pieper concurrentie van een oranje exemplaar: de zoete aardappel. Waar veel thuiskoks alleen mee stoeien, is met het maken van zoete aardappelfriet. Want we willen geen slappe hap, maar krokante frieten! Wij ontrafelden daarom de geheimen van dit verrukkelijke bijgerecht.

We noemen de zoete aardappel wel een aardappel, maar officieel is het een groente. Deze vrolijke pieper behoort tot de windefamilie, dit zijn zetmeelhoudende knollen. Op de wereld zijn maar liefst 5000 verschillende zoete aardappels te vinden. Van langwerpige tot ronde en van lichtgele tot paarse. Voor het maken van zoete aardappelfriet kiezen wij voor de oranje variant. Deze aardappel vind je namelijk volop in de supermarkt. Volg deze stappen om zoete aardappelfriet te maken met een lekkere bite:

Stap 1: Verwarm de oven voor

Voordat je de zoete aardappels met een mes te lijf gaat, is het slim om de oven voor te verwarmen. De oven mag flink hoog: zet hem op 225 graden. Is je oven niet zo krachtig? Voer de temperatuur dan gerust iets op.

Stap 2: Snijd de aardappels in de juiste vorm

Koop als het even kan langwerpige zoete aardappels. Deze kun je makkelijker in de vorm van frieten snijden. Boen de aardappels eerst even schoon en snijd ze dan in de lengte in frietjes van een centimeter. Zorg dat ze ongeveer even dik zijn. Doe trouwens geen moeite om de schil te verwijderen. Met schil worden ze knapperiger.

Stap 3: Hussel de frietjes goed

Kokosolie heeft een hoger verbrandingspunt dan olijfolie en kan daardoor heter worden. Net wat je nodig hebt als je krokante zoete aardappelfriet wilt. Doe de gesneden frieten in een kom met een paar lepels kokosolie. Verwarm de kokosolie eerst even in de magnetron of in een pannetje voordat je het over de frieten giet. Hussel het goed, zodat de kokosolie mooi verdeeld is. Wacht nog even met het strooien van zout. Zout onttrekt vocht, waardoor de frieten slap kunnen worden. Wat wel een goed idee is, is de frietjes bedekken met een beetje maizena. Dit bindmiddel zorgt voor extra crunch.

Stap 4: Verdeel de zoete aardappelfriet over een bakplaat

Als de oven op de juiste temperatuur is, is het tijd om de frieten over een bakplaat te verdelen. Zorg dat ze niet op of tegen elkaar aan liggen. Heb je een metalen bakplaat, het liefst een vrij dunne, gebruik die dan. Een bakplaat geleidt de warmte een stuk beter dan een ovenschaal.

Stap 5: Maak een bijpassend sausje

Je frietjes in wording moeten zo’n dertig minuten in de oven. Regelmatig keren is heel belangrijk. Het kost iets meer tijd, maar is wel dé truc om de frieten knapperig te krijgen. Doe dit in ieder geval één keer tijdens het bakken. Terwijl je frietjes in wording in de oven liggen, kun je één van deze sausjes maken:

Yoghurt + citroensap + knoflook
Avocado + knoflook + zout
Griekse yoghurt + munt + knoflook + zeezout
Yoghurt + koriander + knoflook + paprikapoeder + peper en zout
Griekse yoghurt + honing + mosterd
Koriander + limoen + komijn + mayonaise + zout

Stap 6: Strooi je favoriete kruiden over de zoete aardappelfriet

Zien de frietjes er gaar uit, haal de bakplaat dan voorzichtig uit de oven. Laat ze eerst even afkoelen voordat je er kruiden over strooit. Naast een snufje zout, zijn currypoeder, cayennepeper, rozemarijn en chilipoeder een lekkere toevoeging. Het voordeel van na afloop de frieten kruiden, is dat je tussendoor kunt proeven. Zo voeg je nooit te veel toe. Ook loop je niet het risico dat de kruiden verbranden in de oven en zo hun smaak verliezen.

Tip: Zoete aardappelfrietjes zijn heet het lekkerste. Als je over hebt, kun je ze tot vier dagen bewaren in de koelkast. Warm ze even op in de oven voordat je ze eet.

Lees meer over dit onderwerp