<-- NIET ACTIEF -->

Bakten we eerst massaal met kokosolie, nu is er iets nieuws in het schap: ghee. De Indiase versie van geklaarde boter, zelf te maken en te koop in een potje. Maar kan het op tegen de welbekende roomboter? We leggen ghee en roomboter langs hetzelfde meetlat. Dit is de gezondste, goedkoopste en duurzaamste keus.

Olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie, koolzaadolie of roomboter. Iedere maaltijd zou je met iets anders kunnen bakken. De keuzestress wordt nóg groter nu je ook ghee in het schap vindt. Onbekend in Nederland, maar in Aziatische landen helemaal ingeburgerd. Daar wordt het net zoals roomboter gebruikt om te bakken en te braden.

Wat is het verschil tussen ghee en roomboter?

Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Tijdens de bereiding van ghee wordt boter verhit tot 119 graden. Al het vocht verdampt en de melksuikers krijgen een vaste vorm. Er blijft dan puur botervet over met een nootachtige smaak. Op kamertemperatuur is ghee in vaste vorm.

Roomboter bestaat uit afgeroomd melkvet (room) en een beetje water. Als er grasboter op de verpakking staat, is er melk gebruikt uit de tijd dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.

Het grootste verschil tussen ghee en roomboter is het verhittingsproces. Boter verbrandt bij 130 graden, ghee pas bij 250 graden. Dit betekent dat ghee minder snel zwart wordt in de pan en daarom geschikt is om mee te wokken of vlees heet aan te braden.

Wat is goedkoper?

In het koelschap van de supermarkt vind je een scala aan pakjes roomboter: biologisch, gezouten en ongezouten. De goedkoopste ongezouten boter van het Albert Heijn budgetmerk is €1,09 per 250 gram. We vergelijken het met Ghee van het Nederlandse merk Ghee Easy. Voor een glazen pot met 500 gram ghee betaal je €9,89. Je vindt ghee in de meeste supermarkten.

Winnaar: Dat is overduidelijk. Roomboter is een stuk goedkoper.

Wat is slanker?

Dat roomboter geen slank product is, is geen verrassing. In 100 gram ongezouten roomboter van het Albert Heijn budgetmerk zitten 745 calorieën. En in 100 gram ghee van ‘Ghee Easy’ zitten 895 calorieën.

Winnaar: Roomboter is de slankste keus.

Wat zegt de gezonde meetlat?

Wat is een gezondere keus: ghee of roomboter? We zetten de voedingswaarden op een rij:

  • Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën.
  • Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
  • Suiker: 1 gram suiker in roomboter, minder dan 0,5 gram in ghee.
  • Verzadigd vet: 58 gram in 100 gram roomboter, 62 gram in 100 gram in ghee.

Winnaar: Dat in ghee iets meer calorieën zitten, wisten we al. Maar de verschillen tussen ghee en roomboter zijn zo klein dat we lastig een winnaar kunnen kiezen. Pluspunt: in ghee en roomboter vind je vitamine A, D, E en K.

Wat is duurzamer?

Ghee van Ghee Easy kun je twee jaar bewaren na openen. Roomboter is ongeveer zes weken houdbaar mits je het in de koelkast bewaard. Ghee is gemaakt van biologische boter uit Nederland, de roomboter van AH Basic niet.

Winnaar: Ghee. Je kunt het langer bewaren, het zit in een glazenpot (hergebruiken!) en het is gemaakt van biologische boter uit Nederland. Koop je biologische roomboter dan wordt het meer een nek-aan-nekrace als het gaat om duurzaamheid.

Wie is de winnaar: ghee of roomboter?

Bakken met ghee of roomboter? Het is een lastige keus. Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.