Dat je gluten vindt in pizza en pasta, weten we allemaal. Maar wist je dat gluten ook verstopt zitten in sojasaus en kauwgom? Omdat wij het rondje in de supermarkt net iets makkelijker voor je willen maken, verzamelden wij deze onverwachte bronnen van gluten. Wist jij dat gluten zich in deze producten verschuilen?

Wie glutenintolerant is of er gevoelig voor is, is gewend om op de verpakking te zoeken naar verborgen gluten. Dit mengsel van eiwitten, komt van nature voor in veel granen, zoals tarwe, rogge en gerst. Maar ook in een bindmiddelen voor onder andere soepen en sauzen. Van deze glutenbronnen ben je misschien niet op de hoogte:

Sojasaus

Zelfs sojasaus bevat tarwe en is dus niet glutenvrij. Omdat het in veel Oosterse recepten onmisbaar is, is het lastig om het helemaal uit je voedingspatroon te bannen. Goed nieuws: er is ook sojasaus te koop zonder gluten!

Havermout

Niet schrikken, zelfs havermout kan sporen van gluten bevatten, ondanks dat het van nature glutenvrij is. Haver wordt namelijk meestal in dezelfde fabrieken en molens verwerkt waar ze ook andere granen verwerken. Voor mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) is het daarom verstandig om glutenvrije havermout te kopen. Dit staat op de verpakking.

Diervoeding

Natuurlijk denken we niet dat je het voer van je huisdier eet. Omdat veel diervoeding wel gluten bevat, is het wel iets om rekening mee te houden. Je wil natuurlijk voorkomen dat het aan je handen komt en je vervolgens toch gluten binnenkrijgt. Gelukkig is er zelfs glutenvrije diervoeding te koop.

Augurken

Het hangt ervan af hoe de augurken worden gepekeld of ze gluten bevatten. In de pot met augurken zit azijn, wat weer gemaakt is van gerst. Sommige merken gebruiken ook azijn op basis van mais, waardoor het wel glutenvrij is.

Chips met een smaak

Chips is (meestal) glutenvrij. Wel is het zinvol om op de verpakking te kijken of het geen sporen van gluten bevat. Bij chips met een smaak, zoals barbecue of paprika, is de kans wel groot dat het gluten bevat.

Lippenstift

Zelfs make-up kan gluten bevatten. Lippenstift is daarom iets om op te letten, omdat de kans dat je het inslikt groot is. Ondanks dat je dan een heel klein beetje gluten binnenkrijgt, kan dit voor sommige mensen net te veel zijn.

Kauwgom

Ook kauwgom is niet helemaal veilig. Sommige kauwgommerken gebruiken speciaal poeder (mét gluten), zodat het kauwgom niet aan het papier vastplakt.

Maisbrood

Wie geen ‘gewoon’ brood gemaakt van tarwe kan of wil eten, kiest al snel voor maisbrood. Alleen wordt aan dit brood soms bloem toegevoegd om de textuur te verbeteren. Het etiket checken is dus een must!

Bakken zonder gluten

Wie glutenvrij wil bakken, kan met deze meelsoorten aan de slag:

Boekweitmeel: Boekweit is geen meel, maar een zaadje. Het meel hiervan smaakt een beetje nootachtig en is makkelijk om mee te bakken. Geschikt voor het maken van muffins, pannenkoeken of brood. Minder geschikt voor hele zoete recepten.

Quinoameel: Bij veel mensen staat quinoa wel eens op het menu, maar wist dat je ook quinoameel kunt kopen? Lekker in zoete en hartige recepten en het heeft je baksels stevigheid.

Kikkererwtenmeel: Deze bekende gedroogde bonen worden vermalen tot meel, wat ideaal is voor het bakken van pannenkoeken en wraps.

Kokosmeel: Van kokosvlees wordt het vezelrijke kokosmeel gemaakt. Omdat het tijdens het bakken opzwelt, heb je er maar weinig van nodig. Handig voor het maken van onder andere cakes. Kokosmeel smaakt, heel logisch, wel naar kokos. Daar moet je wel van houden!