Terwijl de één er geen genoeg van krijgt, is de ander er moeilijk voor warm te draaien: seks. Waarom heeft de één vaker zin dan de ander? En hebben mannen echt een hoger libido? Melanie van Heijst, arts seksuele gezondheid heeft het antwoord.
Libido, geslachtsdrift of sekslust. Op internet vind je allerlei tips om je seksleven een boost te geven. Van meer sporten tot het eten van vijgen. Om te beginnen: niemand heeft altijd zin in seks. Maar wat is je libido nu precies? “Het is een maat voor de behoefte aan seksualiteit en de drijfveren die daarmee gepaard gaan”, vertelt Melanie van Heijst, arts seksuele gezondheid. Die behoefte is bij lang niet iedereen even groot. Naast dat het verschilt van persoon tot persoon, is het volgens Van Heijst ook afhankelijk van je levensfase, levensomstandigheden en zelfs je geslacht. Seksuoloog Elise van Alderen vult aan: “Libido bestaat eigenlijk niet, want zin in seks ontstaat elke keer opnieuw.”
Mannen hebben een hoger libido
aak wordt er gedacht dat mannen een hoger libido hebben vanwege een hoger testosterongehalte. Maar hormonen, en dus ook testosteron, veroorzaken geen zin in seks. “Seks en zin in seks werken hetzelfde voor vrouwen en mannen, en zijn niet complexer bij vrouwen. Wel is er veel minder bekend over seksualiteit bij vrouwen”, legt Elise van Alderen uit.
Lange relatie = minder seks?
Dat je aan het begin van een relatie meer zin hebt in seks dan wanneer je twintig jaar bij elkaar bent, is niet gek. Als je verliefd bent, komen er verschillende liefdeshormonen vrij, zoals oxytocine en fenylethylamine. Het eerste hormoon zorgt voor binding en maakt je knuffelig, het tweede hormoon is een soort liefdespeptide, waardoor je hartslag sneller gaat kloppen en er extra bloedtoevoer naar de geslachtsdelen gaat. Op den duur neemt de aanmaak van deze hormonen af. Daarom is het niet gek dat je wanneer je langer in een relatie bent minder seks hebt.
Dé tip voor meer zin in seks
Leer jezelf beter kennen: “Het is vooral belangrijk om goed voor jezelf te (blijven) zorgen, en tijd vrij te maken waarin je kunt ontspannen en opladen en tot jezelf kunt komen. Pas dan kun je weer gaan voelen wat je eigen verlangens zijn. En seks komt dan wellicht wel, of niet en dan is het ook geen probleem, want het is geen ‘must‘. Juist het maken van seks tot iets dat moet leidt tot de meeste problemen, omdat er daardoor drang en druk op komt te staan waardoor ontspanning, spontaniteit, tederheid, speelsheid, vrijheid en genot om zeep worden geholpen.”, vertelt Elise van Alderen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.